Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Vrabia Rosie

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
EDITII DE
COLECTIE
LOVE IS FUN
PUTEREA RELATIILOR
EXPERT IN VIN
IN VINO VERITAS
Aboneaza-te la newsletter
Biblioteca din Alexandria
Biblioteca din Alexandria
Editura: Semne
Numar de pagini: 510
Autor(i): Petre Salcudeanu
Editura: Semne Artemis
Colectia:

Premiul Uniunii Scriitorilor si al Academiei Române

Roman publicat prima data in 1980, dupa o trudnica elaboratie, reprezinta varful creatiei lui Petre Salcudeanu si este una dintre cele mai vandute carti in perioada comunista.

În Biblioteca din Alexandria, sanatoriul în care ajunge Petre Curta, nu e atât o imagine a lumii (precum ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Biblioteca din Alexandria

Biblioteca din Alexandria

Premiul Uniunii Scriitorilor si al Academiei Române

Roman publicat prima data in 1980, dupa o trudnica elaboratie, reprezinta varful creatiei lui Petre Salcudeanu si este una dintre cele mai vandute carti in perioada comunista.

În Biblioteca din Alexandria, sanatoriul în care ajunge Petre Curta, nu e atât o imagine a lumii (precum în celebrul roman al lui Thomas Mann), cât una a realitatii românesti, prinsa în epura simbolica a celei romanesti. Bolile sunt ale personajelor, dar, prin extensie, si ale epocii în care ele au trait si traiesc. Confesiunile celor din fosta „aristocratie“ a Partidului, facute lui Curta („ziarist si scriitor în devenire“) si puse apoi pe hârtie de acesta, vor fi confiscate–la propriu si la figurat–de Securitatea atenta la vocile oamenilor si la posibilele lor marturii. Adevarul va fi astfel desprins din sfera gândirii individuale si colective, din domeniul actiunii practice, fiind imobilizat si facut inert într-o terifianta Biblioteca organizata de tortionari.
(Daniel Cristea Enache, revista Cultura).
Carti scrise de acelasi autor:
Petre Salcudeanu - Biblioteca din Alexandria (apare in curand - solicita acest produs)

Comentarii primite de la cititori:

Biblioteca din AlexandriaCare este parerea ta despre carte?
22-2-2011
mugur70 a scris despre cartea Biblioteca din Alexandria:
Impresionanta lucrare
Am citit cartea prin 1995 si am ramas impresionat, desi citisem, inaintea ei, Ultimul Capitol de Knut Hamsun si Muntele Vrajit de Thomas Mann, carti care vizeaza, in mare, aceeasi tema a egalitatii, in fata mortii, a pacientilor dintr-un sanatoriu de tuberculosi. Tema trateaza dramele, framantarile launtrice si atitudinea prin care personajele acestor lucrari se pregatesc de "marea trecere" sau, dimpotriva, speranta de a mai smulge cativa ani, luni de viata.

Spre deosebire insa de romanele lui Hamsun si Mann, Petre Salcudeanu, in Biblioteca din Alexandria, realizeaza o adevarata capodopera a relatiei victima-calau, privind aceasta egalitate in fata mortii atat a tortionarului cat si a victimei sale.
Teiul vesnic verde, din curtea sanatoriului, tragandu-si seva din sputa expectorata de pacienti la radacina sa, pare a fi o metafora a sublimarii mizeriei umane, atat fizice cat si morale.
Este o carte pe care simt nevoia sa o recitesc. Fiind roman si simtind in aceasta matrice culturala romaneasca, simt si Biblioteca din Alexandria cu mult peste Muntele Vrajit si Ultimul Capitol. Cred ca Salcudeanu a fost atins de scanteia geniului cand a scris-o.
3-8-2010
Adriana Andreescu a scris despre cartea Biblioteca din Alexandria:
Biblioteca din Alexandria
Sunt nascuta in 1949.A fost comentata aceasta carte la toate nivelurile de cititori din vremea aceea. Subiectul era transmis,discret,in toate ocaziile de amicitie.A fost cea mai indrazneata carte "atunci".La finalul cartii,am spus o rugaciune pentru libertatea autorului.Multumim.
Cine a cumparat Biblioteca din Alexandria, a mai cumparat si:
Tainele numerelor din viata ta
Suzan McCant
Pamintul este plat. Istorie a secolului 21
Thomas Friedman
ADN-ul vindecarii
Margaret Ruby
Societati secrete
Philip Gardiner
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE