Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Vrabia Rosie

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP 10
VANZARI
C. D. DULCAN
SPIRIT SI MATERIE
MEDIUM
MEDICAL
STUDIUL CHINA
DIETA SI NUTRITIE
Aboneaza-te la newsletter
Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost
-10
Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2016
Numar de pagini: 336
Autor(i): Angelo Mitchievici, Ioan Stanomir
Editura: Humanitas
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

În Comunism inc - Istorii despre o lume care a fost, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir exploreaza zona de umbra constituita de „emigratia interioara/exilul intern“ din România comunista.

Este vorba de acel segment intelectual care, în cele doua decenii dintre 1944 si 1964, a refuzat sa accepte dictatul Partidului Muncitoresc ...
Pret: 39,00 lei
Pret: 35,10 lei
buc.
CARTI » Istorie » Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost

Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost

În Comunism inc - Istorii despre o lume care a fost, Angelo Mitchievici si Ioan Stanomir exploreaza zona de umbra constituita de „emigratia interioara/exilul intern“ din România comunista.

Este vorba de acel segment intelectual care, în cele doua decenii dintre 1944 si 1964, a refuzat sa accepte dictatul Partidului Muncitoresc Român, ducând mai departe traditia libertatii si pluralismului.

Volumul propune o imagine în oglinda, prin contrapunerea celor doua ipostaze care ilustreaza conditia intelectuala sub comunism: pe de o parte, participarea entuziasta si complicitatea cu crima si represiunea; pe de alta parte, asumarea demnitatii ca modalitate de reafirmare a umanismului si pluralismului.

"Comunism inc." este o suita de portrete ce reda complexitatea morala si intelectuala a deceniilor în care se naste Republica Populara Româna. Ea este, simultan, o meditatie despre turpitudinea intelectuala, dar si un omagiu adus celor care, în tacerea exilului sau a emigratiei interne, au scris cu gândul la un viitor al libertatii.

„Perioada imediat urmatoare abdicarii fortate a regelui Mihai I s-a înscris în memoria colectiva a societatii românesti interbelice sub semnul traumei, careia sintagma inspirata a lui Marin Preda, «obsedantul deceniu», îi va sublinia dimensiunea spectrala.

În anii sai de pionierat, regimul comunist a însemnat instaurarea un climat al violentei ca politica de stat concomitent cu constructia unui nou cadru social unde nimic nu ramâne neschimbat, de la discurs la gesticulatie, de la reflectie la conduite, pe fondul suprimarii tuturor libertatilor proprii societatilor democratice. Cartea de fata are în vedere în special cea de-a doua perioada, care realizeaza tranzitia si dinamica ei convulsiva.

Am pornit de la premisa ca nici un document nu este atât de relevant ca literatura, întelegând prin aceasta si critica literara, pentru a investiga perioada de tranzitie de la o societate liberala cu toate derapajele ei, cum a fost societatea interbelica, la societatea comunista proiectata de ingineriile sociale staliniste.“

(Angelo MITCHIEVICI)

„Eseurile de fata sunt organizate în forma unui triptic. Fiecare dintre etajele acestea corespunde unui segment temporal si de sensibilitate. Intentia autorului a fost aceea de a oferi cititorului un montaj cinematografic, capabil sa recupereze vocile unui timp trecut, cel dintre 1947 si 1964, dar si timbrul propriei sale subiectivitati, asumate ca atare.

«Tablouri dintr-o expozitie» poate fi citit asemenea unui film documentar. Arheologia intelectuala pe care se întemeiaza aduce la lumina obiectele ce locuiesc acest trecut.

Povestea lor este o poveste despre lasitate, dar si despre demnitatea celor care nu adera. Este istoria României comuniste – pe temeliile ei se asaza România de dupa 20 mai 1990, cea care alege, în contra onoarei si curajului, mediocritatea compromisului.“ (Ioan STANOMIR)

Ce parere ai despre cartea "Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost" ?

Cine a cumparat Comunism inc. Istorii despre o lume care a fost, a mai cumparat si:
Dictionar general al Evului Mediu romanesc
Vasile Marculet, Razavan Mihai Neagu, Ioan Marculet
Descendenti condamnati
Despina Skeletti Budisteanu
Operatiuni Panzer. Memoriile de pe frontul de Est ale generalului Raus
Erhard Raus
De la SSI la SIE. O istorie a spionajului romanesc in timpul regimului comunist
Florian Banu
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE