Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Vrabia Rosie

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
EDITII DE
COLECTIE
LOVE IS FUN
PUTEREA RELATIILOR
EXPERT IN VIN
IN VINO VERITAS
Aboneaza-te la newsletter
Cu fir negru de arnici. Jurnal 1949-1956
Cu fir negru de arnici. Jurnal 1949-1956
Editura: Compania
Data aparitiei: 2013
Numar de pagini: 538
Autor(i): Emil Dorian
Editura: Compania
Colectia:
Disponibilitate: In stoc

Odata cu acest volum, Jurnalul început de Emil Dorian în tinerete îsi joaca actul ultim si cortina.cNotele sale dintre 1949 si 1956 completeaza o lunga experienta scriptica în care om, tata, medic, autor si cetatean îsi trec vocile distincte prin numeroase registre, fiecare ramînînd fidela siesi. Desigur, îndoindu-se, crispîndu-se, justificîndu-se, ...

Pret: 38,00 lei
buc.
CARTI » Beletristica, Istorie » Cu fir negru de arnici. Jurnal 1949-1956

Cu fir negru de arnici. Jurnal 1949-1956

Odata cu acest volum, Jurnalul început de Emil Dorian în tinerete îsi joaca actul ultim si cortina.cNotele sale dintre 1949 si 1956 completeaza o lunga experienta scriptica în care om, tata, medic, autor si cetatean îsi trec vocile distincte prin numeroase registre, fiecare ramînînd fidela siesi. Desigur, îndoindu-se, crispîndu-se, justificîndu-se, jubilînd, deplîngînd. Si aceasta mereu fata de sine.

Discutia cu propria constiinta este în epoca 1949-1956 mai apasata decît în anii anteriori, caci si vremurile erau apasatoare. În schimbarile uriase prin care trecea România atunci, nefericirea si nemultumirea par la locul lor.

Dar nu toata lumea le-a trait la fel. Dorian, om de stînga de cînd se stie, care frecventeaza lumea literara aprobata sau tolerata de noul regim comunist, pare la adapost de zguduiturile nedrepte ale sortii împartasite de milioane de români. Si totusi ! Emil Dorian nu face parte dintre alesii de categoria întîi.

În categoria a doua sau chiar a treia de « privilegiati », linistea de viata si de spirit nu era deloc asigurata.

Iar daca luciditatea si sensibilitatea erau si ele prezente fara ragaz, ca în cazul de fata, notele de jurnal devin un bun pretios : înregistreaza neasezarea straturilor umane, inadecvarea literaturii la cererile maximaliste ale propagandei, întîlniri cu comisari nesiguri si cenzori improvizati, cu antisemiti de toata mîna, cu impostori de toate gradele, imagini ale orasului care se schimba zvîrcolindu-se si ale naturii nesimtitoare dar adînc simbolice, ca pentru orice om cultivat.
Cortina : 1956.

Cu cîteva luni înainte de a muri, Emil Dorian, grav bolnav, citeste despre raportul lui Hrusciov la Stalin si scrie ultimele sale pagini grave despre aproximatii si aberatii de sistem.

Încheie cu un poem : o noua sansa de grotesc pentru omenire, o greseala proaspata care asteapta sa se coaca.

Cei care se mai întreaba cum poate arata întelepciunea în vremuri de prigoana-de razboi-de scalambaiala ideologica gasesc cu siguranta un raspuns în ansamblul Jurnalului lui Emil Dorian.

Adina Keneres

Ce parere ai despre cartea "Cu fir negru de arnici. Jurnal 1949-1956" ?

Cine a cumparat Cu fir negru de arnici. Jurnal 1949-1956, a mai cumparat si:
Castelul din nori s-a sfaramat
Stieg Larsson
Cirese pentru Maresal
Ion Iachim
Kraken
China Mieville
O suta de nume
Cecelia Ahern
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE