Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Povești cu femei măritate

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
IN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
PAULO COELHO
FII CA RÂUL CARE CURGE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Insemnarile unui diplomat de altadata in Romania
-20
Insemnarile unui diplomat de altadata in Romania
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2017
Numar de pagini: -
Autor(i): Contele de Saint Aulaire
Editura: Humanitas
Colectia: Vintage, Centenar

„În tot cursul carierei sale, contele de Saint-Aulaire a tinut un jurnal, scris cu eruditie si talent, plin de evocari pitoresti despre vremuri astazi cu totul apuse.

Acestor însemnari Saint-Aulaire le-a adaugat fragmente din rapoartele sale oficiale, spre a constitui în cele din urma volumul de memorii publicat de el la ...
Apare in curand
CARTI » Librarie online » Insemnarile unui diplomat de altadata in Romania

Insemnarile unui diplomat de altadata in Romania

„În tot cursul carierei sale, contele de Saint-Aulaire a tinut un jurnal, scris cu eruditie si talent, plin de evocari pitoresti despre vremuri astazi cu totul apuse.

Acestor însemnari Saint-Aulaire le-a adaugat fragmente din rapoartele sale oficiale, spre a constitui în cele din urma volumul de memorii publicat de el la adânci batrâneti, cu putin înainte de moarte.

Sentimentele de atasament fierbinte ale lui Saint-Aulaire pentru tara noastra surprind si astazi. Nu credem ca numerosii straini ce au trecut sau au trait pe meleagurile noastre sa-si fi exprimat aceste sentimente mai intens decât membrii Misiunii Franceze, care, între 1916 si 1918, au împartasit la Iasi durerile si sperantele poporului român.“ (Mihai Dim. STURDZA)

„A împartit, ca un adevarat prieten, sperantele, nelinistile, lipsurile inerente zilelor de pribegie a caror pecetie arzatoare a fost pastrata în inimile noastre. D. de Saint-Aulaire ne-a dovedit ca era adevaratul prieten în vremurile de restriste.

A cunoscut suferinta noastra suprema, mizeria noastra de neînchipuit. A cunoscut framântarea asteptarii, sperantele dezamagite, cererile zadarnice de ajutor.

A stiut, de asemenea, cât de credincioasa a ramas România cea torturata, în ciuda unui nenoroc covârsitor. Am fost printre aceia care au vazut pe d. de Saint-Aulaire la lucru.

Am fost din aceia pe care glasul si strângerea-i de mâna i-a îmbarbatat…“ (Regina MARIA)

„Daca as încerca, schitând-o numai, sa evoc icoana suferintelor care copleseau România, spre a-i gasi un loc într-un imaginar muzeu al frumusetilor morale, ar trebui sa asez în sala capodoperelor aceasta tara ale carei virtuti se ridica la înaltimea suferintelor si chiar mai sus.

Ca printr-o conspiratie între natura si oameni, iarna anului 1917 a fost deosebit de aspra. La Iasi, termometrul cobora la –20°, la –30° si chiar la –40°. Dusmanul – adica neamtul –, în cele doua treimi ale tarii pe care le ocupa, si «aliatii», adica rusii, si mai brutali decât dusmanul, în Moldova, pe care de asemenea o ocupau, erau înfofoliti în subele lor, ocupasera cladirile cele mai bune, din care îi gonisera pe locatari, si pusesera mâna pe lemnele de foc; lor nu le pasa de frigul ce se abatuse si mai naprasnic peste nenumaratii români în zdrente, fara case sau înghesuiti în locuinte neîncalzite.

În aceasta Moldova suprapopulata, subnutritã, devastata, mizeria si foametea, din care ia nastere tifosul exantematic, faceau mai multe victime decât focul inamicului. În spitalele care refuzau sa mai primeasca lume lipsea totul în afara de devotament.

Toata iarna anului 1917, tavalugul rusesc s-a revarsat pe strazile Iasiului pentru a îneca Moldova. Acest torent a dus cu sine mai multe armate cu un efectiv total de un milion de oameni.

Confruntata cu aceasta avalansa, misiunea noastra militara, redusa la neputinta pe tarâm militar, se lupta mai mult ca oricând pe frontul epidemiilor, pregatind discret reconstituirea armatei române.“ (Contele de SAINT-AULAIRE)
Carti scrise de acelasi autor:
Contele de Saint Aulaire - Insemnarile unui diplomat de altadata in Romania (apare in curand - solicita acest produs)

Ce parere ai despre cartea "Insemnarile unui diplomat de altadata in Romania" ?

Cine a cumparat Insemnarile unui diplomat de altadata in Romania, a mai cumparat si:
Lacrimile papei
Didier Convard
Trilogia New York-ului
Paul Auster
Catharii
Anne Brenon
Andersen. Povesti minunate
Hans Christian Andersen
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE