Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Chiar inainte de fericire

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTATI
IN LIBRARIE
TOP
VANZARI
COLECTIA SAPIENS
AVENTURA SI CUNOASTERE
ARTA STAPANIRII
HARTILOR MENTALE
Aboneaza-te la newsletter
Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie. Art. 1-186, art. 252-534. Comentarii si explicatii
-7
Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie. Art. 1-186, art. 252-534. Comentarii si explicatii
Editura: C.H. Beck
Data aparitiei: 2012
Numar de pagini: 1972
Autor(i): Tanase Adrian Relu
Editura: C.H. Beck
Colectia:

Lucrarea Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie, cu Comentarii si explicatii este necesara studentilor si practicienilor dreptului – juristi, magistrati, avocati, doctoranzi – pentru ca abordeaza aproape exhaustiv chestiunile de ordin teoretic si practic care se refera la persoana fizica si raporturile de familie.

Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre ...

Apare in curand
CARTI » Librarie online » Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie. Art. 1-186, art. 252-534. Comentarii si explicatii

Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie. Art. 1-186, art. 252-534. Comentarii si explicatii

Lucrarea Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie, cu Comentarii si explicatii este necesara studentilor si practicienilor dreptului – juristi, magistrati, avocati, doctoranzi – pentru ca abordeaza aproape exhaustiv chestiunile de ordin teoretic si practic care se refera la persoana fizica si raporturile de familie.

Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie poate fi un util instrument de initiere si pentru publicul larg, deoarece expliciteaza notiuni fundamentale de drept necesare oricarei, precum atributele de identificare ale persoanei fizice ori raporturile juridice specifice care se nasc în cadrul unei familii.

Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie surprinde opiniile esentiale exprimate de cei mai prestigiosi autori români cu privire la materia persoanei fizice si a familiei, atât în privinta doctrinei cu referire la Codul familiei cât si cu privire la sustinerile recente, evocate de literatura juridica dupa aparitia noului cod civil.

Rezultatul unei serioase documentari, lucrarea evoca si practica judiciara relevanta-deciziile de speta-care îsi va pastra actualitatea si dupa intrarea în vigoare a noului cod civil precum si cele mai semnificative decizii pronuntate de Curtea europeana a drepturilor omului.

Sunt aduse în atentie si tratate exhaustiv si notiuni care sunt des uzitate de publicul larg dar care sunt putin evocate în literatura juridica, precum codul numeric personal ori detalii, secrete ale meseriei, întâlnite de autor în activitatea practica.

Cuvânt-înainte:

Autorul si-a propus sa aduca în discutie modul cum sunt reglementate anumite raporturi juridice în Noul Cod civil, intrat de curând în vigoare, la 1 octombrie 2011, privitoare la:

a) Legea civila – titlul preliminar (art. 1-24);
b) Persoane (Cartea I, art. 25-257);
c) Familie (Cartea a II-a, art. 258-534), fiind vorba de institutiile juridice pentru care vechea legislatie a dovedit preocupare pentru cercetarea si aprofundarea lor.

Autorul supune atentiei cititorului aspecte importante referitoare la:

a) Aplicarea, interpretarea si efectele legii civile;

b) Persoana fizica: capacitate civila (de folosinta si de exercitiu, cât si declararea judecatoreasca a mortii), identificarea persoanei juridice (nume, domiciliu, resedinta, actele de stare civila), ocrotirea persoanei fizice (tutela minorului, ocrotirea interzisului judecatoresc, curatela) si apararea drepturilor nepatrimoniale;

c) Familie: casatoria (încheiere, conditii de fond si forma, nulitatea absoluta si relativa), drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor (regimul comunitatii legale, al separatiei de bunuri, regimul comunitatii conventionale), desfacerea casatoriei (cazurile si efectele divortului), rudenia (modul de stabilire a filiatiei), adoptia (conditii, efecte, încetare), autoritatea parinteasca (drepturile si indatoririle parintilor) obligatia de întretinere etc.

Institutiile de drept enuntate, în configurarea Noului Cod civil, au primit atentia cuvenita din partea autorului, preocupat sa-si aduca contributia la explicarea si cercetarea noilor raporturi juridice, unele considerate revolutionare, ale Noului Cod civil. Când a fost vorba de o noutate, de exemplu reproducerea umana asistata medical de un tert donator, autorul a simtit nevoia sa apeleze si sa faca trimitere la alte opinii exprimate în literatura juridica de specialitate si în practica judiciara în materie. Aceasta activitate de cercetare si documentare meritorie l-a ajutat sa-si exprime diverse puncte de vedere, binevenite, care fac sa creasca valoarea stiintifica a lucrarii.

Edificator este faptul ca, în cadrul cercetarii pe care si-a propus-o, autorul s-a folosit si face trimitere la peste 200 spete relevante din materia persoanei fizice si a familiei, majoritatea pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Curtea Constitutionala si Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Prezentând sau referindu-se la asemenea spete, a facut o buna îmbinare între teorie si practica, dând lucrarii un caracter pluridisciplinar teoretico-practic care îi creste valoarea stiintifica, devenind un important instrument de lucru pentru teoreticieni si practicienii dreptului.

În plus, elementele de noutate pe care le gasim în noile reglementari ale Codului civil au fost deja semnalate, parte din ele examinate în câteva lucrari de specialitate unde s-au exprimat diverse pareri, opinii, iar autorul le-a valorificat, fapt ce contribuie la sporirea valorii acestui important instrument de lucru pentru teoreticienii si practicienii în domeniu.

Preocuparea autorului în domeniul cercetarii mai aprofundate a institutiilor juridice în discutie i-a fost usurata si de activitatea pe care o desfasoara la locul de munca, concretizata în elaborarea a trei lucrari de specialitate în acest domeniu, fapt ce constituie o garantie în plus a rigorii informatiilor oferite în prezenta lucrare.

Lucrarea, continând un mare volum de informatii (teoretice si practice) – peste 1.600 de note de subsol – la care se face trimitere, poate înlocui cu succes cursuri în domeniile cercetate si constituie un instrument permanent si util de lucru în special pentru lucratorii din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor, pentru studentii facultatilor de drept, cât si pentru teoreticienii si practicienii dreptului – magistrati, avocati, juristi.

Dr. Constantin Crisu

Ce parere ai despre cartea "Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie. Art. 1-186, art. 252-534. Comentarii si explicatii" ?

Cine a cumparat Noul Cod civil. Persoana fizica. Despre familie. Art. 1-186, art. 252-534. Comentarii si explicatii, a mai cumparat si:
Fericiti cei insetati
Anne Holt
Mostenitorii Profetului Mahomed
Barnaby Rogerson
Sisteme de psihoterapie si consiliere psihologica
Irina Holdevici, Valentina Neacsu
Crescendo
Becca Fitzpatrick
Abonare
Relatii clienti
termeni si conditii
ANPC
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE