Adevarul cinstit despre necinste
Adevarul (cinstit) despre necinste - Cum îi mintim pe toti - dar mai ales pe noi însineCei mai multi dintre noi credem ca suntem niste oameni cinstiti, dar, în realitate, cu totii trisam.
Presupunem ca înselaciunea, la fel ca si majoritatea celorlalte decizii, se bazeaza pe o analiza rationala de costuri-beneficii.
Dar Ariely sustine, dupa care demonstreaza, ca în realitate fortele irationale, pe care nu le avem în vedere, determina adeseori daca ne comportam etic sau nu.
Pentru fiecare Enron sau act de mituire politica, exista nenumarate CV-uri înflorite, comisioane ascunse si posete contrafacute.
În Adevarul (cinstit) despre necinste, Ariely arata de ce este mai usor sa mintim în legatura cu anumite lucruri; cum posibilitatea de a fi prinsi conteaza mai putin decât credem; si cum practicile de business netezesc drumul comportamentului nonetic, fie cu intentie sau neintentionat.
Ariely exploreaza modul în care functioneaza comportamentul nonetic în viata personala, profesionala si politica si modul în care ne afecteaza pe toti, chiar daca noi consideram ca avem standarde morale înalte.
Dar nu este totul pierdut. Ariely identifica, de asemenea, ceea ce ne mentine cinstiti, indicând calea catre dobândirea unui statut etic mai înalt în viata noastra de zi cu zi.
Cu ajutorul unor convingatoare descoperiri personale si academice, Adevarul (cinstit) despre necinste va schimba felul în care ne vedem pe noi însine, actiunile noastre si pe ceilalti.
„Am fost socat sa aflu cât de raspândita este înselaciunea marunta si cu cât poate fi mai nociva, cumulata, în comparatie cu frauda fatisa. Aceasta este cea mai interesanta si cea mai utila carte a lui Dan Ariely.”
Nassim Nicholas Taleb, autor al cartii Lebada neagra
„Captivanta si perspicace . . . În stilul sau caracteristic, vioi si placut, Ariely plonjeaza adânc în enigma (ne)cinstei omenesti, cu speranta descoperirii unor modalitati utile de a ne controla comportamentul si de a ne îmbunatati rezultatele.”
Publishers Weekly
„Ingenios si delicios, Dan Ariely scormoneste ironic modul în care oamenii pun în balanta sinceritatea si înselaciunea pentru a crea o realitate dintr-o alta realitate, de orbire plina de dorinte.
Veti dobândi o mai adânca întelegere a propriei voastre etici personale – si a celei împartasite de catre cunoscutii vostri.”
Mehmet Oz, Vice-Presedinte Columbia University si amfitrion al emisiunii The Dr. Oz Show