Caderea Constantinopolului
?Caderea Constantinopolului? este cea mai populara lucrare referitoare la sfarsitul Imperiului Bizantin si impactul acestui eveniment asupra civilizatiei europene crestine.
"Daca Steven Runciman, scriind Caderea Constantinopolului, si-a propus sa alcatuiasca nu numai o lucrare de istorie in bunul inteles al cuvantului, dar si o opera care sa solicite constant interesul si emotia cititorului, noi credem ca a izbutit pe deplin.
Runciman, poate, cu unele concesii facute unei incadrari literare a episoadelor, este in general sobru si concentrat, izbutind sa dea intr-un numar relativ restrans de pagini, nu numai povestirea propriu-zisa a impresurarii si caderii cetatii lui Constantin, dar si o introducere istorica asupra Bizantului si Statului otoman, cat si un epilog de un deosebit interes.
In toate a fost ajutat, pe langa lecturile sale neobisnuit de intinse si manuirea directa a izvoarelor in cele mai felurite limbi, si de cunoasterea nemijlocita a locurilor, capatata in urma unei sederi de cativa ani la Constantinopol.
Cartea sa este nu numai savant construita, dar si frumos scrisa." - Alexandru Elian
Despre autor: Sir Steven Runciman (1903-2000) este una dintre figurile proeminente ale Medievisticii si Bizantinologiei britanice din secolul al XX-lea.
El insusi se autodefinea ca "istoric de moda veche".
Spre deosebire de majoritatea savantilor, Runciman a fost in cea mai mare parte a vietii sale un liber profesionist, fapt datorat si mostenirii unei averi uriase in anul 1937 de la bunicul sau.
A predat doar intre 1929 si 1937 la Cambridge si in perioada 1942-1945 la Istanbul, unde a primit titlul de profesor.
A calatorit foarte mult, tinand conferinte sau prelegeri, iar datorita prieteniei cu multi dintre aristocratii si politicienii tarilor rasaritene a obtinut unele documente greu accesibile.
Runciman a devenit celebru atat pentru teme ca: istoria cruciadelor, relatiile bizantino-apusene, islamul si lumea crestina, caderea Constantinopolului sau ortodoxia bizantina si postbizantina, cat si pentru stilul sau narativ captivant, atipic pentru un cercetator.
In viziunea sa, istoria este ca o poveste in care nu interpretarea evenimentului este cel mai important lucru, ci sentimentele, trairile personajelor, gravitatea intamplarilor.
Steven Runciman chiar isi incepe una dintre lucrari cu: "A fost odata".
Din lectura Caderii Constantinopolului cititorul intelege foarte bine ca lumea Bizantului nu a fost pentru autor doar un domeniu de interes stiintific, ci mai ales o dragoste sincera.