Educatia integrata a prescolarilor
Educatia integrata a prescolarilor. Cum sa le stimulam mintile aflate în dezvoltareLumea actuala, cea a copiilor nostri, s-a modificat radical fata de lumea în care noi ne-am format.
De unde si pledoaria cartii de fata pentru o reconsiderare a abordarilor si interventiilor specifice educatiei timpurii.
Copilul de gradinita nu mai este vazut doar ca un receptor de informatii, ci este privit în integralitatea sa, ca fiinta umana definita de emotii uneori greu de controlat, de deprinderi sociale care trebuie încurajate, dar si de abilitati cognitive care au nevoie de rafinare.
Plecând de la povesti vii si sugestive din lucrul cu prescolarii, dar si de la explicatii ale ratiunilor didactice din spatele diverselor strategii educative, Cindy Terebush acopera o serie de teme esentiale pentru învatarea timpurie: de la asteptarile educatorilor, la joc, creativitate si mindfulness, de la încurajarea colaborarii si socializarii, la consolidarea achizitiilor necesare pentru învatarea scrierii si a cititului.
Cindy Terebush are o experienta de 20 de ani în educatia timpurie, iar în prezent lucreaza ca formator si coach în New Jersey.
Cuprins
Introducere
Capitolul 1. Echilibristica expectantelor
Capitolul 2. Ce stim despre copiii mici?
Capitolul 3. Cuvintele noastre sunt importante
Capitolul 4. Sa te joci nu înseamna doar sa te deghizezi
Capitolul 5. Expectantele privind socializarea — Nu poti da gres folosind jocul
Capitolul 6. Expectantele comportamentale — Cum sa îi formam pe viitorii cetateni cu ajutorul unor expectante adecvate privind comportamentul
Capitolul 7. Recunoasterea si stapânirea emotiilor — Uneori, chiar si copiii mai au câte o zi proasta
Capitolul 8. Obisnuintele clasei de prescolari — Cum sa va regânditi practicile
Capitolul 9. Oile nu sunt facute din ghemotoace de vata — Importanta exprimarii de sine
Capitolul 10. Nivelul de pregatire necesar pentru învatarea cititului si a scrierii — Cum sa urmarim dezvoltarea integrata a copilului
Capitolul 11. Asteptarile realiste fata de noi însine — Cum sa concepem un plan atent construit
Capitolul 12. Educarea parintilor cu privire la practicile pedagogice adecvate — Cum sa domolim temerile parintilor