Farmacopeea Romana, editia 10
Această ediţie a Farmacopeei Române, structurată într-un singur volum, ca şi ediţiile anterioare, marchează o sporire a calităţii medicamentului românesc şi o aliniere a acestuia la prevederile ultimelor ediţii ale farmacopeelor de circulaţie internaţională.
Lucrarea, al cărei conţinut şi formă de redactare prezintă numeroase aspecte noi, prezintă monografii individuale de substanţe, produse vegetale şi preparate farmaceutice, monografii generale pentru preparate farmaceutice şi pentru metodologia generală de analiză, precum şi capitolele: Soluţii volumetrice, Indicatori, Reactivi, Standarde şi Tabele.
Ordinea de expunere a monografiilor individuale este cea alfabetică, iar monografiile de preparate farmaceutice sunt întotdeauna precedate de monografia generală respectivă.
Monografiile noi introduse în FR X sunt înscrise într-o listă care figurează în capitolul V. Monografiile pentru metodele de analiză au fost amplificate şi completate cu metodologii moderne de analiză din domeniul fizico-chimic.
O atenţie deosebită a fost acordată capitolului Prevederi generale, care a fost revizuit, structurat în mod diferit şi completat cu noi specificaţii faţă de capitolul Generalităţi din FR IX.
Cuprins:
Introducere. Comisia Farmacopeei Române (1984-1992). Colaboratori. Monografii şi tabele noi introduse în FR X. Monografii şi tabele din FR IX şi Suplimente care nu mai figurează în FR X. Titlurile monografiilor şi tabelelor din FR IX şi Suplimente care au fost modificate în FR X. Prevederi generale. Prescurtări şi simboluri. Monografii – Monografii individuale pentru substanţe, produse vegetale şi preparate farmaceutice şi monografii generale pentru preparate farmaceutice. Monografii – metode generale de analiză. Soluţii volumetrice. Indicatori. Reactivi. Standarde. Tabele.
Adresabilitate:
Farmacişti, farmacologi, medici de toate specialităţile, studenţi.