Helgoland. Cum sa intelegem teoria cuantica
În vara anului 1925, un tânar fizician pe nume Werner Heisenberg ajungea pe insula Helgoland din Marea Nordului.
În acel peisaj arid nu mai suferea de alergie si avea ocazia sa se gândeasca la o problema pe care nimeni nu reusise s-o lamureasca: ce se întâmpla în interiorul atomului?
Acolo, pe insula Helgoland, Heisenberg a avut o idee care avea sa puna bazele teoriei cuantice, declansând cea mai profunda revolutie stiintifica din toate timpurile.
Pe cât de mari au fost succesele ei – a adus cu sine tehnologia moderna si energia nucleara –, pe atât de stranii sunt premisele teoriei cuantice si fenomenele pe care le descrie: la scara microscopica, lumea arata cu totul altfel decât o vedem în viata de zi cu zi.
Helgoland este povestea nasterii teoriei cuantice si a încercarii fizicienilor si filozofilor de a-i întelege semnificatia.
Carlo Rovelli prezinta difereritele ei interpretari acumulate vreme de un secol, pentru a ajunge la interpretarea relationala, în care lumea e alcatuita la nivel fundamental din relatii si evenimente, nu din substante fixe, durabile.
La fel ca tot ce ne înconjoara, noi însine existam doar prin interactiunile cu ceilalti, suntem precum reflexiile succesive în oglinzi.
„Daca stranietatea teoriei cuantice ne tulbura, tot ea ne deschide si noi perspective de întelegere a realitatii. O realitate mai subtila decât cea a materialismului simplist al particulelor în spatiu.
O realitate alcatuita mai degraba din relatii decât din obiecte.“
CARLO ROVELLI
„Nimeni nu scrie despre cosmos precum fizicianul teoretician Carlo Rovelli.“
The Washington Post