Decodarea limbajului comunicarii cu sotul sau sotia ta!
De ce comunicarea in interiorul cuplurilor ramane problema nr. 1 in casnicie? "Fiindca," spune Emerson Eggerichs, "majoritatea sotilor si sotiilor nu stiu ca vorbesc doua limbaje diferite. Sotul si sotia isi trimit unul altuia mesaje ?codate?, dar niciunul nu poate sa decodeze mesajul celuilalt. Asta pana cand el intelege ca ea aude limbajul dragostei, iar ea intelege ca el aude limbajul respectului."
Cartea "Dragoste si Respect" a Dr. Eggerichs a lansat o revolutie in felul cum sotii si sotiile se relationeaza unii la altii. In "Limbajul dragostei si respectului" el prezinta o abordare practica, pas cu pas, a ceea ce sotii si sotiile trebuie sa invete pentru a vorbi limbajul specific al celuilalt?limbajul respectului pentru el si limbajul dragostei pentru ea. Rezultatul este intelegerea reciproca si o casnicie reusita si fericita.
CUPRINS
Multumiri
Cum sa beneficiezi din plin de cartea aceasta
Introducere: Este comunicarea intr-adevar cheia in casnicie?
PARTEA I. O carte intr-o carte
1. Scurt curs despre dragoste si respect
PARTEA a II-a. Trei adevaruri esentiale pentru o comunicare mai buna
2. In casnicie, gura conteaza
3. Cei doi nu gresesc, sunt doar diferiti
4. Poti sa te increzi in bunavointa sotului/sotiei? (Sotul/Sotia poate sa se increada in bunavointa ta?)
PARTEA a III-a. Ciclul Nebuniei: Un dusman neinduplecat al comunicarii maritale
5. Decodeaza ? si opreste Ciclul Nebuniei
6. "Au! Calci pe furtunul meu de alimentare cu aer!"
7. Iertarea: Strategia perfecta pentru oprirea Ciclului Nebuniei
PARTEA a IV-a. Ciclul Energiei: A comunica mai bine, a implini mai eficient nevoile sotului/sotiei
8. O comunicare in care fiecare are de castigat in Ciclul Energiei
9. Decodeaza ? si apoi foloseste CHARIS pentru a-l energiza
10. Decodeaza ? si apoi foloseste CUPLU pentru a o energiza
11. Rezolvarea provocarilor de zi cu zi
12. Alte strategii in cazul erorilor de comunicare
PARTEA a V-a. Ciclul Recompensei: Dimensiunea neconditionata a comunicarii
13. De ce Ciclul Recompensei este pentru toate casniciile ? in clocot, reci sau caldicele
14. Felul de vorbire al Domnului Isus ? Partea I. Vorbeste cu dragoste si respect
15. Felul de vorbire al Domnului Isus ? Partea a II-a. Pentru a vorbi cu dragoste si respect, foloseste cuvinte adevarate, ziditoare si iertatoare
16. Felul de vorbire al Domnului Isus ? Partea a III-a. Pentru a vorbi cu dragoste si respect: Fii recunoscator, biblic ? si credincios
Concluzie: Increde-te intotdeauna in Dumnezeu
Note
Apendice A. Cum sa iesi dintr-un cronic ciclu al nebuniei cauzat de resentimente mocnite 319 Apendice B Iertarea ? dar si confruntarea ? cei trei A: Adulter, Abuz, Adictie 329 Apendice C Cum sa scrii un biletel de dragoste sau cum sa-i spui sotiei in mod convingator ca o iubesti 332 Apendice D Cum sa folosesti feedback-ul pentru clarificarea conversatiilor 336 Apendice E Dragostea si respectul neconditionate nu opereaza pe o scala de la 1 la 10
Apendice F. Rugaciunea mea pentru incercarea aceasta
CUM SA BENEFICIEZI DIN PLIN DE CARTEA ACEASTA
De fiecare data cand prezint mesajul Dragoste si Respect, ma preocupa felul in care sotii si sotiile pot folosi cel mai bine adevarurile sale in casniciile lor. Acest lucru este adevarat in special cand este vorba de aplicarea principiilor Dragoste si Respect la un subiect precum comunicarea. Deci iata cateva sfaturi care te pot ajuta in acest sens.
Mai intai, citeste cartea ca sa intelegi cum sa raspunzi la comporta-mentul negativ al sotului sau sotiei tale. Nu o citi ca sa gasesti descrierea lucrurilor pe care el sau ea le spune sau le face, dupa care sa il/o supui unui proces de constiinta spunandu-i: "Ai vazut? Tu esti asta/asta. Asa faci tu!" Parcurgand Limbajul dragostei si respectului, este foarte posibil sa gasesti exemple ce ilustreaza greselile sotului sau sotiei tale, dar nu folosi ceea ce descoperi ca sa il/o ataci. Dimpotriva, foloseste ceea ce Dumnezeu iti descopera ca sa inveti cum sa raspunzi partenerului tau cu o dragoste si un respect fara conditii.
In al doilea rand, citeste ca sa iti intelegi sotul/sotia. Invata de ce reactioneaza asa. Scopul este sa ai empatie fata de partenerul sau partenera ta de viata, ca sa-i poti raspunde intr-un mod iubitor sau respectuos. In al treilea rand, citeste ca sa te intelegi pe tine, dar ai grija. Nu cauta argumente care sa te ajute sa intelegi de ce spui si faci anumite lucruri, dupa care sa folosesti intelegerea dobandita ca sa-ti justifici com- portamentul. De asemenea, nu iti folosi intelegerea ca sa-ti invinovatesti sotul/sotia, spunand: "Ai vazut? Tu ma faci sa ma port asa. De fapt este greseala ta!" Scopul tau este sa te cunosti mai bine ca sa poti raspunde persoanei iubite cu dragoste sau respect.
In al patrulea rand, citeste pentru a-ti ajuta sotul/sotia sa te inteleaga, dar ai grija si aici. Multi soti sau sotii vor sa puna acest lucru pe primul loc, nu pe ultimul. Dar daca pornesti de la inceput cu dorinta de a fi inteles in loc de a-ti intelege tu sotul sau sotia, abordezi intreaga tematica a comunicarii in casnicie intr-un mod foarte egoist. ?i egoismul nu duce la intelegerea reciproca. Mai intai incearca sa-ti intelegi sotul sau sotia ca pe tine insuti. Spune-i ca incerci sa faci schimbarile necesare si abia APOI apeleaza la el sau la ea ca sa te inteleaga.
Daca citesti cartea aceasta tinand seama de sfaturile de mai sus, cred ca vei putea sa-ti implinesti mai bine dorintele privind casnicia ta, Dumnezeu va fi in continuare onorat prin viata pe care o traiesti si sotul/sotia ta va raspunde mai bine la eforturile pe care le faci. Ma rog pentru asta! Sa incepem deci!