Partea luminoasa a partii intunecate
În ultima vreme, gândirea pozitiva a devenit o moda. Selectând din viata numai emotiile pozitive, cautând cu îndârjire sa evitam disconfortul si sa obtinem fericirea, oare nu ne privam pe noi însine de o parte din propriile trairi?
Suntem fiinte umane complexe, imperfecte, angelice si machiavelice deopotriva, nu doar niste masti cu zâmbetul pe buze.
Reactionam adesea cu mânie, cu teama, ne îndoim de propriile capacitati sau recurgem la manipulare, agresivitate si grandomanie pentru a iesi din anumite situatii.
Bazata pe cercetari stiintifice recente, cartea de fata ne arata cum aceste aspecte ale noastre mai putin dezirabile ne ajuta sa fim mai adaptabili, sa dam un randament mai bun, sa gasim solutii la problemele cu care ne confruntam.
Alegând sa ascundem sau sa reprimam acele parti din noi pe care societatea tinde sa le arate cu degetul, nu facem decât sa renuntam la resurse personale importante si la bucuria de a fi noi însine.
Captivanta, scrisa cu umor, presarata cu multe exemple, aceasta carte ne dovedeste ca nimic din ceea ce purtam cu noi nu este de prisos.
În cele din urma, aceasta este o carte care ne spune de ce fericirea ne poate întrista si de ce mindfulness-ul ar putea fi supraevaluat. Partea luminoasa a partii întunecate ofera un set de argumente provocatoare, fundamentate stiintific, în sprijinul unei vieti echilibrate. Daca nu ai citit-o înca, ar trebui sa te simti vinovat –iar acest lucru va fi spre binele tau. -- Adam Grant
Simt ca am cinci noi superputeri dupa ce am citit aceasta carte. Se dovedeste ca, pentru a avea o viata buna si satisfacatoare, nu trebuie sa încercam sa fim fericiti, calmi sau optimisti tot timpul. Putem învata sa folosim sentimentele inconfortabile precum mânia, anxietatea, vinovatia, tristetea sau plictiseala pentru a fi mai buni, mai curajosi, mai isteti, mai creativi si mai persuasivi. Partea întunecata are într-adevar o parte luminoasa si aceasta carte ne învata cum s-o folosim, pentru a duce în mod real o viata mai plina de sens. -- Jane McGonigal, PhD
Todd Kashdan este doctor în psihologie clinica, profesor, autor, cercetator. A publicat peste 150 de articole în reviste de specialitate. De acelasi autor a mai aparut la Editura Trei, Curios? Descopera ingredientul care-ti lipseste pentru o viata împlinita.
Robert Biswas-Diener este cunoscut drept promotor al psihologiei pozitive. Preda la Portland State University si este autor a numeroase carti de psihologie si coaching.