Ultrasonografia in practica clinica
ltrasonografia a ajuns sa fie aplicata in toate domeniile medicale, este o metoda neinvaziva, in continua dezvoltare, cu o valoare informationala care contribuie uneori decisiv la cresterea performantei actului medical.
In acest context, rostul lucrarii de fata este de a informa medicul clinician despre cum trebuie sa foloseasca un echipament ultrasonografic in scop diagnostic in practica obisnuita.
Notiunile sunt prezentate pornind de la cele mai simple, cum ar fi teoria ultrasunetelor, tipuri de aparate, la unele mai complexe (aspecte ce decurg din informatii reale sau erori, tehnici ultrasonografice etc.), urmeaza apoi notiuni de anatomie conventionala, modele de imagini, diverse aspecte normale si patologice si, in final, un numar impresionant de cazuri clinice.
Ilustrarea patologiei prin prezentarea unor observatii clinice reale este cu siguranta solutia ideala pentru a transmite toate elementele conceptuale.
Cuprins:
Ultrasonografia. Definitie. Principii. Tehnici. Notiuni de baza. Terminologie si semiologie ultrasonografica. Standarde de imagine. Anatomia ultrasonografica si descriptiva a abdomenului si pelvisului. Sectiuni de baza. Tehnici de explorare. Modele de imagini folosite in ultrasonografie. Imagini elocvente, tipice si atipice. Pictorial comentat. Dictionar explicativ de termeni si expresii folosite in ultrasonografie. Cazuri clinice: Ficat. Colecist. Cai biliare. Pancreas. Spatiul retroperitoneal. Splina. Tub digestive. Peritoneu. Mezenter. Cavitate peritoneala. Aparat urinar. Aparat genital feminin. Aparat genital masculine. Perete toraco-abdominal. Structuri superficiale.
Adresabilitate: Medici clinicieni de diferite specialitati, practicieni, radiologi.