Viata care ne traieste: Cine mai suntem si încotro ne îndreptam? Caci de unde venim se pare ca nu stim si nici nu dorim sa aflam.
Din toate cel mai mult omul vrea sa se cunoasca pe el însusi si din toate cel mai mult se teme sa se descopere pe sine însusi.
Sensul vietii este în însasi viata. Viata omului nu se masoara prin numarul de respiratii acumulate într-o viata, ci prin numarul de evenimente care ti-au taiat respiratia. Daca atitudinea si comportamentele sunt în conformitate totala cu regulile si conventiile, atunci valoarea nu este a ta, ci a conventiilor.
Fiecare om reprezinta un conductor al unui infinit ocean de cunoastere si puteri ce stau ascunse în spatele lui.
Cunoaste-te pe tine însuti ca pe o parte din lume si lumea ca pe o parte din tine.
Misca-te din lumea efectelor spre lumea cauzelor, evitând emotiile negative.
Nu exista cauze obiective pentru emotiile negative - fiecare situatie reprezinta doar o sursa de informatii.
Aceste trei afirmatii valoreaza foarte mult în lumea spirituala.
Spiritualitatea este forma specifica de existenta în aceasta lume, care, din fericire, este distribuita pentru toti, ca un colet postal, dar care, din pacate, nu este ridicat de la "oficiul postal" de cei mai multi dintre oameni, niciodata în viata. Fiecare om, însa, a primit aceasta înstiintare nu o singura data. Acest lucru trebuie tinut mereu în minte.
În caz contrar, tu, cel care doresti sa te ocupi de spiritualitate, vei nimeri fie în mania superioritatii, fie si mai rau, vei aluneca catre un fel de cinism specific în relatie cu oamenii. Omul care nu respecta viata omeneasca nu poate avea acces în lumea spirituala, Încalcând legea interioara, omul se autodistruge, în loc sa se ocupe de autoconstructie.
Calea Duhovniceasca este calea catre Duh, iar calea catre Duh este calea catre tine însuti, catre subiectivitatea ta pura si netulburata de nimic: Eu sunt Eu, Eu - sunt. Toate celelalte reprezinta continutul constiintei, psihic, corp, atitudini, relatii, istoria personalitatii.
Spatiul acestei carti este pentru aceia care, macar o data în viata, s-au oprit si s-au întrebat, "dar de ce?", este pentru aceia carora nu le convin raspunsurile gata fabricate, nu se multumesc cu raspunsurile altora, cu semifabricatele - aici oricum nu veti gasi asa ceva.
Aceasta carte te va ajuta foarte mult sa faci primii pasi spre locul întâlnirii cu tine însuti, spre acel loc special unde vei putea sa gasesti singur raspunsuri la propriile întrebari si probleme si sa te cunosti pe tine însuti ca pe o parte a lumii si lumea ca pe o parte din tine.
Aceasta a fost, este si mai cu seama va fi sarcina suprema în viitor - a deveni gospodar peste tine însuti. Aceasta este munca adevarata pe care trebuie sa o faca omul, este acea misiune cosmica, acea predestinare pe care omul trebuie sa o realizeze în relatie cu Creatia. Aceasta munca omul nu o poate face decât în deplina cunostinta de cauza si de unul singur.
Traditiile Duhovnicesti, stiinta în general, cunoasterea psihologica practica, izvorâta si ea tot din traditia spirituala, legile si poruncile tuturor religiilor lumii... toate reprezinta doar un fel de instructiune de folosire a produsului sub numele de "om".
Numai atunci omul ajunge sa fie coroana creatiei, stapânul naturii, fiul lui Dumnezeu, când ajunge gospodar (Gospojii dar = dar Dumnezeiesc sau Gospod + dar = Dumnezeu + dar) peste ceea ce îi este dat.
Vorbind prin cuvintele moderne ale lumii computerilor, omul trebuie sa devina mai întâi un utilizator priceput a ceea ce are, apoi sa ajunga un specialist, un utilizator cu un mare grad de calificare si abia apoi un programator. Abia acum poti deveni un stapân, gospodar peste ceea ce ti-a dat Dumnezeu în dar.
Altfel, negasindu-te pe tine, vei fi înclinat sa cauti adevarul sau turma. Cei care gasesc turma, depind de turma. Cei care gasesc adevarul, depind de adevar.
Cei care se gasesc, se descopera pe ei însisi, se întâlnesc odata si odata cu ei însisi, descopera totul.
(Viata care ne traieste, Anatol Basarab)