101 cuvinte mostenite, imprumutate si create
Volumul de fata, 101 cuvinte mostenite, împrumutate si create – care are si rolul de introducere la întreaga colectie –, vorbeste despre viata cuvintelor: despre modul cum apar ele, cum „se nasc“, dar si despre felul în care dispar, cum „mor“.
Se aduc în discutie mai ales cuvinte din limba româna care au ajuns la noi pornind din limbi foarte diferite, adesea dupa calatorii fascinante.
Înainte de sectiunea consacrata aparitiei cuvintelor, într-un capitol intitulat „Certificatul de nastere al cuvintelor“, sunt mentionate criteriile în functie de care se pot stabili originea corecta a cuvintelor, arborele lor genealogic.
Partea a doua cuprinde o privire de ansamblu asupra originii si istoriei limbii române, precum si asupra lexicului ei.
Colectia „Viata cuvintelor“ – conceputa ca itinerar în lumea cuvintelor românesti, într-o forma atragatoare si accesibila oricarui cititor – prezinta, în volume variabile ca marime (de aproximativ doua sute cincizeci de pagini), cele mai importante fapte lexicale de natura sa ilustreze ideea formulata în titlul ei.
Fiecare volum al colectiei cuprinde povestea a circa o suta de cuvinte dintr-un anumit domeniu.
Am ales sa utilizam, în toate viitoarele titluri, numeralul „o suta unu“ pentru simbolica sa (101 cuvinte argotice, 101 nume de monede, 101 nume de boli, 101 termeni de sah, 101 termeni religiosi, 101 termeni din muzica, 101 greseli de limba etc.).
„Viata cuvintelor“ beneficiaza de contributiile a numerosi lingvisti de mare valoare, din tara si din strainatate.