Fantastic, misterios, captivant, romanul lui Murakami este o lume a inchipuirilor creata parca de un condei kafkian.1Q84 vol. 1. O tinara coboara pe scara de urgenta a unei autostrazi suspendate.
Intentioneaza sa ucida un om. In alta parte a metropolei, un profesor de matematica e de acord sa rescrie romanul unei fete dislexice.
Fara s-o stie, cei doi se cauta, iar actiunile lor declanseaza o adevarata avalansa de evenimente, pentru ca la Murakami povestile simple nu sint niciodata astfel. In spatele realitatii banale se ascund intotdeauna tenebre periculoase, iar trecutul nu se lasa nici rescris, nici uitat cu usurinta.
Tinara ucigasa si profesorul de matematica descopera treptat ca au stirnit din umbra forte colosale care ameninta insusi destinul lumii.
Romanul poate fi citit ca o poveste de dragoste, dar in acelasi timp este o meditatie asupra fanatismului si a violentei pe care acesta o provoaca.
Nu in ultimul rind, 1Q84 ridica o intrebare asupra existentei libertatii, indiferent de formele ei de expresie.
1Q84 vol. 2
Pe fundalul anului 1Q84, al Sinfoniettei lui Janacek, Murakami construieste un roman ca un labirint.
1Q84 se sprijina pe realitatile unei Japonii contemporane acordate la evenimentele din lumea intreaga, dar si pe iluziile unei lumi fantastice.
Cititorul, daca reuseste sa dezlege puzzle-ul, poate sa aleaga intre povestea funambulesca a dislexicei Fukaeri si sovaielile epic-etice ale lui Tengo.
The Japan Times
Fantastic, misterios, captivant, romanul lui Murakami este o lume a inchipuirilor creata parca de un condei kafkian.
The Philadelphia Inquirer
Haruki Murakami s-a instalat la conducerea literaturii japoneze: directa, cinica, stilizata pina la detalii de mare finete, aflata la intrepatrunderea dintre cyberpunk, post-modernism si detective fiction, proza sa straluceste prin detasare inteleapta si stil ireverentios.
Los Angeles Times Magazine
1Q84 vol. 3.
Raminem in 1Q84 sau exista totusi o portita inapoi spre 1984?
Menit sa ofere un final povestii lui Tengo si a lui Aomame, ultimul volum aduce o serie de complicatii narative.
Desi continua cu acelasi suspans nebun din primele doua volume, povestea trece acum intr-un registru mai cald, mai protector.
Optica se schimba, miza se schimba.
Structura cartii urmeaza acum nu doua, ci trei fire narative, care tind tot mai mult sa se inter-secteze.
Se creeaza punti, se ofera raspunsuri, dar sint raspunsuri care doar deschid calea spre noi intrebari.
Cine e incasatorul care nu suna niciodata la sonerie, ci bate insistent in usa, cerind sa i se plateasca taxa cuvenita?
Cine se ascunde in noua crisalida de aer?
Se mai poate pleca din orasul pisicilor?
Te-ai astepta ca, odata cu ultima pagina, o carte atit de mare sa-si incheie socotelile cu publicul sau, sa rezolve orice urma de mister.
Haruki Murakami respinge astfel de "marunte" obligatii si lasa citeva dintre raspunsurile la intrebari in seama imaginatiei cititorului.
The New York Times