CARTI »
Librarie online »
Adevarata calatorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu si taina Rugului Aprins Adevarata calatorie a lui Zahei. Vasile Voiculescu si taina Rugului Aprins
In 1958, scriitorul Vasile Voiculescu alaturi de alti intelectuali si preoti au fost arestati pentru "uneltire contra ordinii sociale".
De fapt, singura lor vina fusese participarea la sedintele "Rugului Aprins", organizate in tihna Manastirii Antim.
Despre cei care si-au pus toata nadejdea in pastrarea valorilor crestinismului, Securitatea a "dovedit" - prin metodele ei obisnuite - ca alcatuisera "o organizatie subversiva unde s-au tinut mai multe sedinte cu caracter conspirativ".
Condamnati la pedepse grele, Vasile Voiculescu, Sandu Tudor, Benedict Ghius si ceilalti vor plati un pret greu pentru credinta lor.
Unii au decedat in detentie, altii la putina vreme dupa eliberare (din cauza suferintei indurate), iar cativa au apucat timpurile in care au putut istorisi grozaviile din inchisori si lagarele de munca fortata.
Adevarata calatorie a lui Zahei, de Marius Oprea, relateaza cazul "Lotul Teodorescu Alexandru si altii" - asa cum a fost denumit de cadrele Securitatii, dupa numele de mirean al parintelui Daniil Sandu Tudor -, reconstituit pe baza arhivelor fostei politii politice, a surselor memorialistice si a altor volume de specialitate.
"Inculpatul Vasile Voiculescu [...] a scris o serie de poezii pe teme mistice, care au caracter dusmanos fata de regimul de democratie populara din Republica Populara Romana. [...]
Inculpatul a recunoscut in instanta ca a scris o serie de poezii mistice, insa nu a urmarit sa ponegreasca regimul democratic popular din RPR.
Tribunalul inlatura ca nesincere sustinerile inculpatului, facute in sensul de mai sus si retine in sarcina sa faptele comise.
Fata de recunoasterile integrale facute cu ocazia anchetei penale, coroborate cu declaratiile celorlalti coinculpati, precum si cu materialele corp delict aflate la dosar, Tribunalul retine ca dovedite in sarcina sa faptele comise.
Il condamna pe Voiculescu Vasile la 5 ani temnita grea si 5 ani degradare civica pentru uneltire contra ordinii sociale prin agitatie publica."
Cum a ajuns poetul Vasile Voiculescu dusman al poporului vom afla din tulburatoarea investigatie a istoricului Marius Oprea, care a reconstituit in aceasta carte circumstantele politice, intelectuale si umane ale unuia dintre cele mai exemplare cazuri de represiune stalinista din Romania: procesul Rugului Aprins.
Cea de-a doua ediție, adăugită și revizuită, a fost completată cu câteva zeci de pagini de anexe, în care sunt reproduse documente revelatoare despre arestarea, anchetarea și condamnarea celor 16 oameni pentru faptul de a fi crezut în Dumnezeu și în poezie.