Alexandru Vaida Voievod. Putere si defaimare
Volumul este o oferta catre istorici mai tineri de a nu abandona istoria politica si de a nu ceda "teritoriul" lor de activitate diletantilor.
Personalitatea lui Alexandru Vaida Voevod merita o monografie bine documentata, care sa cumuleze cercetarile, sa valorifice un material documentar amplu.
Intentia noastra, prin publicarea acestui volum consacrat lui Alexandru Vaida Voevod, vine în prelungirea cartii tiparite în 1993 si nu este o reeditare a ei.
Timpul scurs pâna acum a dus la aparitia mai multor studii care au avut ca obiectiv analiza unor momente importante din viata sa politica pâna dupa înfaptuirea României Mari.
Prima parte este dedicata acestei perioade, însotita de corespondenta sa cu Cancelaria Arhiducelui Franz Ferdinand, cu Aurel C. Popovici, etc. În aceasta prima parte mai este vorba de raspunsuri la scrisorile lui Vaida deja publicate de catre Keith Hitchins.
Urmeaza un studiu consacrat demersului lui Aurel C. Popovici si Vaida în vremea Primului Razboi Mondial la Viena, Geneva si Berlin fara a trece peste conjugarea efortului lor cu Bucurestiul, ceea ce confera o dimensiune aparte a tot ceea ce au întreprins cei doi prieteni de-a lungul timpului.
Punctul central îl reprezinta schimbarile de optiuni în relatia cu Budapesta, bazate pe proiectul lui Popovici discutat în studiul respectiv.
Importanta este evolutia lui A.C. Popovici reflectata de ultimele sale scrisori si studii care îi preced moartea prematura la numai 54 de ani.
A doua parte o reprezinta dosarul sau, întocmit de Siguranta Statului dupa 1945, la scurt timp de la instalarea guvernului Groza în România.