Cand Germania nazista si Uniunea Sovietica au semnat Pactul germano-sovietic in 1939, lumea intreaga – inclusiv cetatenii germani si sovietici – a fost socata.Pana atunci Hitler nu se sfiise sa acuze comunismul ca fiind un flagel mondial si nici Stalin nu era mai tolerant fata de fascism.
Au fost necesare actiuni propagandistice intense pentru a convinge cetatenii din ambele tari ca Pactul era in interesul lor. Putini s-au lasat convinsi.
Pactul a avut insa consecinte care s-au prelungit mult dincolo de sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Initial, a dus direct la invazia lui Hitler in Polonia si la invazia lui Stalin in Finlanda, dar, odata cu trecerea timpului, milioane de oameni au fost afectati de dorinta de putere si cucerire a celor doi tirani.
Dupa cum arata Moorhouse, ramificatiile pactului au afectat comunismul in intreaga lume si au jucat un rol esential in Europa de Est timp de decenii, desi, in anii urmatori, istoria sovietica oficiala a declarat ca Stalin fusese fortat sa semneze Pactul si ca protocolul sau secret – care se referea la granitele statelor baltice si Poloniei si la dezinteresul total al Germaniei fata de Basarabia si Bucovina de Nord – nici macar n-a existat.
Moorhouse a intreprins documentari in numeroase arhive si citeaza direct personajele cel mai implicate – ministrul german de externe Joachim von Ribbentrop, ministrul sovietic de externe, Viaceslav Molotov, Hitler, Stalin, dar si altii –, creand o lucrare fascinanta, care se citeste aproape ca un roman.