Tragica poveste de iubire dintre Ioannis Anghelos, ultimul descendent al dinastiei bizantine a Anghelizilor, si Anna Notaras, mindra si nonconformista fiica a megaducelui Luca Notaras, se dezvolta pe fundalul istoric al ultimelor luni de dinaintea caderii Constantinopolului (1453) in mina otomanilor. Reconstruirea istorica este deosebit de vie: scriitorul finlandez ne face partasi la agonia Imperiului, la disputele din sinul clasei conducatoare sau al clerului, la infruntarea de mentalitati si ambitii dintre Rasaritul si Apusul Europei si – nu in ultima instanta – la luptele pentru apararea cetatii. Forma sub care se prezinta – aceea de jurnal tinut de protagonistul cu nume simbolic (Ioan Ingerul) – nu trebuie sa-l induca in eroare pe cititor: „Amantii din Bizant” este deopotriva un excelent roman de actiune si de atmosfera, un roman istoric si de dragoste.
(Editura)
Impresionanta fresca a ultimelor luni de dinaintea caderii Constantinopolului in mina otomanilor,
Amantii din Bizant dezvolta, pe un fundal istoric tulbure, o tragica poveste de iubire.
Protagonistii acestei dureroase istorii sunt Ioannis Anghelos, ultimul descendent al dinastiei bizantine a Anghelizilor, abia intors din Apusul Europei, unde familia lui se refugiase din cauza sortii potrivnice, si Anna Notaras, mindra si nonconformista fiica a megaducelui Lukas Notaras.
„De-a lungul vietii mele am vazut, am cunoscut si am pierdut prea multe pentru a ma mai lasa prada vreunei spaime; cit despre speranta de a deveni nemuritor, m-am plicitist de ea la fel de mult cum m-am plictisit de zei sau de regi. Tot ceea ce scriu mi-e destinat numai mie, iar prin asta ma deosebesc de toti ceilalti scriitori, fie din trecut, fie ce-o sa vina.”
(Mika Waltari)