Analiza biomarkerilor tumorali
Cancerul, în toate formele sale, este a doua cauza comuna de moarte în lumea civilizata, care afecteaza toate vârstele si paturile sociale ale populatiei, devenind un vast domeniu de cercetare medicala, se arata în Prefata cartii BIOMARKERI TUMORALI ÎN DIAGNOSTICAREA MALIGNITATII.Relatia lor cu malignitatea. De la deziderate la posibilitati si limite, semnata de Nicolai Z. Bruja si aparuta la Editura Academiei Române.
Lucrarea, structurata în doua parti si 24 de capitole, începe raspunzând la întrebarile Ce este malignitatea si ce sunt biomarkerii tumorali?
Autorul subliniaza faptul ca niciun biomarker tumoral nu are specificitate si sensibilitate 100%, nici capacitatea de a semnala aparitia malignitatii la persoanele cu risc crescut. Capitolul întâi descrie Disfunctii metabolice în boala maligna, iar urmatoarele – Microelementele ca markeri tumorali; Proteine plasmatice în cancer; Glicoproteine serice în cancer. Autorul analizeaza în continuare Markeri tumorali de natura proteica si Markeri glicoproteici.
Un capitol vast este alocat Imunoglobulinopatiilor (maladia lanturilor usoare, a lanturilor grele, mieloamele). Glicoproteine; Componente glucidice ale lantului oligozaharidic; Antigene oncofetale sau oncoembrionice; Antigene tumorale de tip mucinic; Citocheratine; Hormoni ectopici; Enzimele ca biomarkeri tumorali sunt alte subiecte abordate în prima parte a cartii. În cea de-a doua, autorul descrie amanuntit, structurat pe organe, Multipli biomarkeri tumorali utili depistarii diverselor tipuri de neoplazie (cancer prostatic, ovarian, de sân, pulmonar, colorectal, de piele, tiroidian, melanom etc.).
Sistematizat, în tabele sunt prezentate Patologii asociate biomarkerilor tumorali si Valorile de referinta ale acestora. Volumul se încheie cu Biomarkeri tumorali si perspective analiticesi Biomarkerii tumorali în starile benigne.
Cartea abordeaza subiectul amanuntit si documentat, fiind utila atât cercetatorilor, cât si practicienilor în domeniu.