Ardealul, pamant romanesc
Moment astral in istoria Romaniei, Unirea de la 1 Decembrie 1918 a schimbat destinul unui popor si a unei natiuni, in pofida vicisitudinilor istoriei.Validitatea istorica a lucrarii data de acest autor american, Milton G. Lehrer, in contextul anului 1944, (atunci cand a aparut prima editie in limba romana) este bazata pe o documentare si o viziune care evidentiaza, fara dubii, primatul existentei romanilor in spatiul de civilizatie pe care il revendica adversarii adevarului istoric. [...]
Reeditarea cartii lui Milton G. Lehrer emotioneaza prin tabloul istoric pe care ni-l infatiseaza autorul american si in acelasi timp ne indeamna la pietate in memoria generatiei care ne-a daruit o Romanie intregita. Mesajul acestei carti poate insemna si apelul la Renasterea Romaniei in plina epoca de concurenta globala
General-maior (ret.), dr. Boris Popescu, din Cuvant inainte
Cartea de fata este traducerea in limba romana a ultimelor doua parti din lucrarea Le probleme transylvain vu par un americain, avand ca subtitlu La Transylvanie – terre roumaine.
Prima parte, in care ma ocup de Transilvania inainte de navalirea ungurilor si in care expun, pe baza celor mai noi cercetari si descoperiri, teoria continuitatii daco-romane pe teritoriul Transilvaniei, apare astfel numai in editia franceza. Tin sa precizez ca lucrarea a fost terminata inainte de evenimentele de la 23 August 1944.
Climatul politic al vremii in care ea a fost scrisa nu m-a impiedicat insa sa dezvalui opiniei publice din Occident aspectul real al asa-numitului arbitraj de la Viena, act arbitrar, inechitabil si apolitic, impus cu violenta de cei doi comparsi, Ducele si Fuhrerul, care au crezut ca Europa culturii milenare a cazut atat de jos, incat destinele ei pot fi scrise de doi aventurieri, erijati in conducatori.
Dictatele impuse de dictatori au avut dintotdeauna soarta fauritorilor lor. Nimic nu se poate cladi intr-adevar pe violenta, dupa cum nimic nu se poate cladi pe nisip: nici dictaturi st nici dictate.
Milton G. Lehrer