CARTI »
Istorie »
Arme, virusuri si otel. Soarta societatilor umane Arme, virusuri si otel. Soarta societatilor umane
Premiul Pulitzer ! Virusi, arme si otel explica cele mai putin vizibile parti ale istoriei:
De ce au ajuns europenii in America, nu amerindienii in Europa?
Cum au ajuns oamenii in locuri izolate – ca Insula Pastelui sau Papua Noua Guinee – si cum si-au dezvoltat acolo civilizatii care ne apar astazi primitive si magnifice in acelasi timp?
Cum au reusit agricultorii sa inlocuiasca vanatori-culegatorii, si de ce nu s-a intamplat acest lucru peste tot si in acelasi timp?
Cum se face ca scrisul a constituit una dintre cele mai puternice arme ale civilizatiilor care s-au impus asupra celorlalte?
Jared Diamond ofera cateva raspunsuri foarte convingatoare la toate aceste intrebari, introducandu-l pe cititor intr-o lume fascinanta, in care virusii, armele si otelul au constituit actorii principali in marirea si decaderea popoarelor lumii.
- New York Times bestseller;
- Premiul Pulitzer;
- premiul Aventis pentru cea mai buna carte de stiinta;
- carte premiata de National Geographic;
- documentar realizat dupa carte de National Geographic Society;
- Premiul Rhone-Poulenc Al Societatii Regale de stiinte.
„O carte cu o arie de acoperire remarcabila, o istorie a lumii in mai putin de 500 de pagini, care reuseste admirabil, acolo unde atat de multe altele au dat gres, sa analizeze unele dintre mecanismele esentiale ale procesului culturii… Una dintre cele mai importante si usor de citit lucrari despre trecutul omenirii publicata in ultimii ani.”
Colin Renfrew, Nature
„Jared Diamond pune magistral laolalta descoperiri recente din domenii de studiu atat de deosebite precum arheologia si epidemiologia, pe care le foloseste pentru a lamuri de ce si in ce fel societatile umane de pe diferite continente au urmat cai de evolutie atat de divergente pe parcursul ultimilor 13 000 de ani.”
Bruce D. Smith, director al programului de arheo-biologie, Smithonian Institute
- New York Times bestseller;
- Premiul Pulitzer;
- premiul Aventis pentru cea mai buna carte de stiinta;
- carte premiata de National Geographic;
- documentar realizat dupa carte de National Geographic Society;
- Premiul Rhone-Poulenc Al Societatii Regale de stiinte.
Jared Diamond, profesor de geografie si fiziologie la UCLA, si-a inceput cariera stiintifica in fiziologie, extinzand-o in domeniul biologiei evolutive si biogeografiei. A fost ales membru al Academiei Americane de Arte si stiinte, al Academiei Nationale de stiinte si al Societatii Filosofice Americane. A fost beneficiar al unei burse a Fundatiei McArthur, primind premiul fratiei Phi Beta Kappa, Premiul Burr al Societatii Geografice Nationale si Medalia Nationala pentru stiinta.
A publicat peste 200 de articole in revistele Discover, Nature si Geo.