Într-o lume dominata de consumerism, de goana dupa avere si onoruri si de falsele retete pentru fericire, Erich Fromm ne învata cum sa ne eliberam de iluzii si de ideile primite de a gata si cum ne putem exploata energiile launtrice pentru a duce o viata cu sens.
Trecerea de la existenta preocupata de posesie si îmbogatire („a avea") la un trai bazat pe constientizarea si dezvoltarea propriilor calitati sufletesti („a fi") conduce, în mod iminent, la o stare de iluminare psihica si de bogatie spirituala.
Daca în volumul A avea sau a fi?, Fromm discuta solutiile politico economice pentru o viata autentica, în cartea de fata el se opreste asupra tehnicilor individuale de concentrare si de trezire spirituala, de meditatie orientala si de autoanaliza în cheie freudiana.
Toate acestea sunt menite sa sporeasca puterea noastra de a iubi, de a gândi critic si de a actiona creativ si productiv.
Autoanaliza si în special exercitiile de respiratie si de constientizare se pot face ori de câte ori nu esti ocupat cu altceva, ca atunci când te afli în metrou sau în avion. Toate aceste prilejuri ar trebui sa fie utilizate pentru o forma sau alta de atentie concentrata, în loc sa începi sa citesti o revista, sa vorbesti cu cineva sau sa visezi cu ochii deschisi. Odata ce ai capatat obiceiul de a face acest lucru, astfel de situatii când nu ai „nimic de facut" devin bine-venite, deoarece te îmbogatesc si îti procura satisfactie.
În volumul de fata, Erich Fromm ne propune caile de realizare a constientizarii de sine si ne împartaseste pasii catre a fi, pe care i-a parcurs el însusi zilnic, acordând o atentie sporita autoanalizei, ca una dintre aplicatiile psihanalizei. -- Rainer Funk
Erich Fromm este nu doar un psiholog cu o intuitie ascutita, ci si un scriitor de talent. -- Chicago Tribune
Erich Fromm (1900—1980), sociolog si psihanalist, a facut parte din Scoala de la Frankfurt, iar în 1933 a emigrat în SUA. Editura Trei a mai publicat volumul sau A avea sau a fi?.