Vipassana-bhavana, „dezvoltarea vederii interioare,” intruchipeaza esenta invataturii lui Buddha.Aceasta cale de autocunoastere este extraordinara prin simplicitatea ei, prin lipsa oricarui dogmatism dar mai ales prin rezultatele sale.
Tehnica de meditatie Vipassana poate fi folosita cu succes de oameni provenind din toate mediile socio-culturale.
Pastrata de-a lungul secolelor in Myanmar, Vipassana a trait o adevarata renastere incepand cu anul 1969, cand S.N. Goenka a inceput sa o predea mai intai in India, iar mai apoi la scara internationala.
Pana in 2013, anul in care a incetat din viata, oamenii au participat in numar foarte mare la sute de cursuri organizate in toata lumea sub indrumarea profesorilor instruiti de el.
Arta de a trai se bazeaza pe discursurile si scrierile domnului S.N. Goenka si a luat nastere sub indrumarea sa personala. Cand a aparut, in anul 1987, a reprezentat primul efort de a descrie cu precizie invataturile sale pentru publicul larg.
Cartea arata cum Vipassana poate fi folosita pentru a rezolva probleme, pentru a valorifica potentialul nefolosit si pentru a trai o viata impacata si productiva.
Au fost incluse atat povestile domnului Goenka, cat si raspunsurile sale date la intrebarile cursantilor, cartea reflectand in mod viu spiritul invataturii sale.
In prezent, Arta de a trai a fost tradusa in peste 20 de limbi, inclusiv in toate limbile oficiale ale Natiunilor Unite.
In Romania s-au organizat cursuri de meditatie Vipassana asa cum este predata de S.N. Goenka incepand cu anul 1993 sub egida Fundatiei Vipassana Romania.
Vipassana-bhavana, „dezvoltarea vederii interioare,” intruchipeaza esenta invataturii lui Buddha. Aceasta cale de autocunoastere este extraordinara prin simplicitatea ei, prin lipsa oricarui dogmatism dar mai ales prin rezultatele sale.
Tehnica de meditatie Vipassana poate fi folosita cu succes de oameni provenind din toate mediile socio-culturale.