Asa a descoperit omul cainele
Aceasta carte clasica a parintelui etologiei moderne se deschide cu întrebarea: Cum s-a nascut prietenia dintre om si câine?
Cândva în epoca de piatra, arata Lorenz, foamea si nevoia i-au împins pe om si pe stramosul câinelui domestic sa intre într-un parteneriat reciproc avantajos, din care avea sa se dezvolte în decursul mileniilor o relatie cum nu mai e alta între doua specii.
La casa sa din Altenberg, de lânga Viena, Lorenz a tinut fel de fel de animale, de la câini si gâste pâna la maimute si pesti.
Reunind într-un mod fericit puterea de observatie a omului de stiinta cu empatia iubitorului de animale, autorul descifreaza resorturile subtile ale comportamentului canin în situatii cunoscute de noi toti.
Dintr-o suita de întâmplari hazlii, adorabile, aflam ce transmit expresiile faciale si corporale ale câinilor (si pisicilor), cum putem explica emotiile si reactiile lor, ce anume înteleg ei din limbajul omenesc sau cum se raporteaza la copii si la puii congenerilor lor.
Revelatoare pentru comportamentul companionilor nostri patrupezi, fermecatoare prin scenele relatate, cartea lui Konrad Lorenz a captivat, de la aparitia ei în 1950, milioane de cititori din întreaga lume.