Ascensiunea banilor. O istorie financiara a lumii
Ascensiunea banilor. O istorie financiara a lumii - Bestseller New York TimesCartea „Ascensiunea Banilor”, publicata in 2008, prezinta istoria banilor si a finantelor, de la primele emisiuni de monede, pâna la evenimentele ce au precedat criza economica mondiala pe care înca o traversam.
Autorul descrie inovatiile majore în domeniul financiar, cum sunt bancile, obligatiunile, societatile pe actiuni, industria asigurarilor, detinerea activelor imobiliare, identificând si subliniind concomitent rolurile inflatiei, recesiunilor si bulelor financiare în conturarea acestor inovatii.
Într-un limbaj accesibil, presarat cu umor, autorul încearca sa demonstreze ca finantele (în toate formele sale istorice) reprezinta pilonul de sustinere a progresului uman.
(Despre Investitii RO)
Banii... Pentru crestini, dragostea de arginti e radacina tuturor relelor.
Pentru generali banii reprezinta muschii razboiului, pentru revolutionari – catusele muncitorului.
Niall Ferguson sustine ca finantele stau de fapt la baza progresului omenirii.
Cu claritatea si verva cunoscute, el prezinta institutii financiare si elucideaza concepte importante, demonstrind ca, pentru dezvoltarea civilizatiei, evolutia creditului si a datoriei a fost la fel de importanta ca orice inovatie tehnologica.
Bancile au oferit baza materiala pentru splendorile Renasterii italiene, in timp ce piata de obligatiuni a constituit factorul decisiv in conflictele din timpul Razboiului de Sapte Ani si pina la Razboiul Civil american.
Principala lectie a istoriei financiare este insa ca orice bula inflationista ajunge sa se sparga: mai devreme sau mai tirziu, cei care vind pe o piata in scadere ii depasesc ca numar pe cumparatorii agresivi, iar lacomia se transforma in frica. Si de aceea, indiferent daca ii cauti cu inversunare sau te scalzi in ei, acesta e cel mai bun moment pentru a intelege ascensiunea banilor.
„Ferguson anticipeaza multe dintre aspectele actualei crize financiare, care a falimentat banci, a precipitat imense planuri de salvare guvernamentale si a distrus piete globale.” (The New York Times)
Din cuprins:
Visuri de lacomie • Robia obligatiunilor • Cum se sparg bulele • Revenirea riscului • De nadejde precum o casa • De la Imperiu la Chimerica