CARTI »
Istorie »
Balcanii. Nationalism, razboi si Marile Puteri Balcanii. Nationalism, razboi si Marile Puteri
Balcanii - Istoria definitiva a zbuciumatei regiuni a BalcanilorÎn această celebră istorie a Balcanilor, Misha Glenny investighează cauzele vărsărilor de sânge, ale conflictelor și fervorii naționaliste alimenteaza "butoiul cu praf de pușcă" al Europei
Aceasta remarcabila si plina de viata istorie a geopoliticii balcanice, ce demareaza cu începutul secolului al XIX-lea, le ofera cititorilor cadrul istoric esential pentru a întelege tabloul fascinant al evolutiilor dramatice dintr-o zona sfâsiata de conflicte.
Nicio alta carte nu acopera atât de exhaustiv întreaga regiune, nu ofera perspective atât de profunde asupra surselor violentelor locale si nu explica atât de graitor originile aparitiei statelor moderne din zona: Serbia, Croatia, Bosnia, Grecia, Bulgaria si România.
Totodata, lucrarea exploreaza relatia, adesea dezastruoasa, dintre Balcani si Marile Puteri, ridicând îngrijoratoare semne de întrebare cu privire la interventiile occidentale, mai vechi sau mai noi.
„Misha Glenny este cel mai întelept si patrunzator dintre toti jurnalistii care s-au ocupat de aceasta parte a Europei în ultimele doua decenii... Aceasta este o carte construita pe un proiect enorm de ambitios, dar este cartea de care deopotriva Europa si America au nevoie." – Neal Ascherson, The Observer
„...o carte de istorie pe întelesul tuturor, în spiritul scolii lui Norman Davies, conceputa pe o scara panoramica, extrem de accesibila, strabatuta de muzica trecutului. Punctele sale forte sunt forta evocarii, detaliul fascinant si amplitudinea narativa. O realizare de exceptie." – Timothy Garton Ash, The Mail on Sunday
„Captivanta... Cartea lui Glenny ar trebui sa fie lectura obligatorie pentru toti cei care doresc sa afle despre problematica regiunii." – Jonathan Eyal, The Irish Times
În aceasta celebra istorie a Balcanilor, devenita carte de referinta în domeniu, Misha Glenny investigheaza cauzele varsarilor de sânge, ale conflictelor si fervorii nationaliste care au ajuns sa defineasca perceptia noastra despre flancul estic al Europei.
El dezvaluie cum popoare considerate a fi dusmani implacabili au format, de-a lungul secolelor, aliante surprinzatoare, contrazicând astfel teoria conform careia conflictele din Balcani sunt produsul ineluctabil al unor vechi resentimente.
Relatia dintre Balcani si restul Europei este si ea scrutata intransigent, interventiile occidentale relativ recente intrând, la rândul lor, sub vigilenta lupei analizei.
Adusa la zi, pentru a include ciocnirile brutale din Kosovo si Macedonia, escaladarea crimei organizate în regiune, ascensiunea Turciei si drumul dificil catre integrarea europeana, Balcanii ramâne un studiu fundamental, inegalabil, al celei mai complexe si mai putin întelese regiuni din Europa.