Ofiteri si soldati ai Armatei I-a romane, din acest moment am luat comanda armatei si cer imperios la toti, de la General la soldat: in primul rand apararea cu viata a sfantului pamant al tarii noastre, apararea vetrei stramosesti, a ogorului si a Cinstei numelui de roman.
Cer la toti cea mai deplina ascultare si cea mai stricta executare a ordinelor.
Trupa care nu inainteaza, sa moara pe loc
Generalul Dragalina
Cartea "Batalia de la JIU”, aduce în lumina cititorului o alta imponderabila numita „cinstea numelui de român”.
(Dan Puric)Ca si-n „Cine suntem” autorul ne readuce aminte frecvent de ce suntem în stare noi românii în momente de restriste, de faptul ca avem o credinta, de faptul ca suntem frati si capabili la nevoie de lucruri cu adevarat miraculoase dar si ca ar trebui sa ne comportam ca atare.
Daca în „Cine suntem” ne sunt readuse în amintire frumusetea obiceiurilor noastre si jertfa crestinilor facuta în închisorile comuniste, în ultima sa aparitie scriitoriceasca Dan Puric pune accentul pe eroul ca atare si personalitatea sa complexa întruchipata de generalul Ion Dragalina si de fii sai.
Toate aceste jertfe fiind facute cu un singur scop: ca noi românii sa fim astazi liberi , dar mai ales sa nu-i uitam pe cei care s-au jertfit pentru noi.
(Revista "Puterea")
„Oportunitatea Marii Uniri a fost una istorica, dar forta ei a fost una transistorica!
În aparenta anacronica si doar de strict interes specific militar si istoric, ea a aparut imprevizibil si ingenuu, într-o lume bolnava de uitare, ca o floare în plina iarna, constienta ca nu are mult de trait, dar cu credinta de nezdruncinat ca-i va aduce aminte iernii, ca dupa ea urmeaza primavara.”
(Dan Puric, Batalia de la Jiu)
Credincios pâna la o visare atemporala, jertfei si eroismului poporului român, Dan Puric ne da în „Batalia de la Jiu” dimensiunea fortei sale scriitoricesti în toata splendoarea sa. El îsi bazeaza concluziile în primul rând pe eroismul românilor simpli care luptau pe Jiu cu pustile de la 1877, dar si eroismului dus la sacrificiul suprem al generalului erou, „care-si duce propria batalie de la Jiu, ridicând din calea rautatilor lumina adevarului istoric, acolo unde stie ca se odihneste CINSTEA NUMELUI DE ROMÂN, chipul neîntinat al generalul Ion Dragalina!”
(Marian Garleanu)
"Ce popor frumos aveam de a stiut dintotdeauna să se adune, să se unească dimprejurul jertfei! România de azi are un popor schilodit, trecut prin teroarea istoriei, cum spunea Eliade"
(Dan Puric, Batalia de la Jiu)