Subiectul acestui volum este iubirea atotbiruitoare dintre un barbat si o femeie greu încercati de vremuri.
Barbatul este Dinu Pillat (1921–1975), „cap de lot“, alaturi de Constantin Noica, în sinistrul proces înscenat de Securitate, la sfârsitul anilor ’50, unui grup de intelectuali socotiti vinovati de „uneltire contra ordinii sociale“; iar dincolo de acest dureros episod biografic, un remarcabil romancier, critic si istoric literar.
Femeia este Nelli Filipescu (1921–2005), colega de facultate la Litere si Filozofie cu Dinu Pillat si, din 1944, sotia lui; împlinita profesional ca editoare, memorialista si cercetatoare în istoria artei.
Dupa moartea lui Nelli, Monica Pillat-Saulescu, ea însasi scriitoare, a reconstituit tulburatorul dialog epistolar al parintilor sai, completându-l cu pagini de corespondenta adiacente, fotografii si facsimile.
„Misterul acestei iubiri nu se elucideaza nici în moarte, precum iubirea dintre Romeo si Julieta; nici în violenta, precum iubirea manipulata perfid dintre Othello si Desdemona; nici în asumarea unei sarcini istorice marete, precum iubirea dintre Enea si Didona; nici în insondabilul mister al esecului, precum iubirea dintre Marie Arnoux si Frédéric Moreau.
Iubirea dintre Nelli si Dinu se elucideaza în misterul promisiunii «Eu voi fi cu tine» si «Iata, Eu vin curând»…
Cartea iubirii lui Nelli si Dinu este, prin adâncimea ei neverosimila, o carte despre Judecata de Apoi (cartea pierduta a lui Dinu Pillat se numea Asteptând ceasul de apoi), o carte despre ce ramâne din noi dupa ce moartea ori rautatea oamenilor ne-a smuls dintre vii.“
(H.-R. Patapievici)