Lordul David Owen aduce in atentia noastra prin dubla sa calitate - de medic si de politician - o multime de informatii interesante si in parte necunoscute marelui public despre liderii de stat si de guvern din ultimul secol.
Imbinarea de-a dreptul maiestrita intre judecata politica, documentul inedit, dar revelator, diagnosticul sever al medicului si opinia unui contemporan da paginilor cartii lui David Owen o densitate si o culoare pasionante si as spune ca este de neocolit pentru oricine vrea sa inteleaga ce s-a intamplat sub ochii nostri. Pentru toti cei interesati de leadership in variatele sale ipostaze, notiunea de sindrom hybris pe care o propune cartea de fata este cat se poate de operanta.
Autorul releva intr-un mod cu totul remarcabil mecanismele instalarii acestui sindrom care capata forme periculoase atunci cand un lider dezvolta, am zice, o relatie mult prea intima, aproape incestuoasa, nu atat cu cetatenii - asta presupune discernamant critic - cat cu ceea ce le place sa numeasca "popor".
Bolnavi la putere este un formidabil manifest contra populismului, contra unei pervertiri a politicului de catre lideri, care guverneaza pentru a fi pe placul electoratului, si in egala masura de catre electoratul care isi imagineaza ca politicul ar fi echivalent cu adoratia pentru un lider. Sub acest aspect, cartea de fata nu e doar pasionanta, ea este si salutara.