Brancusi. Amintiri si exegeze
Brancusi. Amintiri si exegeze
„Incerc sa descifrez amintiri si jurnale intime, ca un rezumat definitiv pentru urmasi. Nu-i treaba usoara. Si nici grea. Imi face placere.
Situatia mea este de grefier al unui proces celebru, judecat in tribunalul plasticii si al filosofiei contemporane, judecat la Paris, Bucuresti, ca si pe tot globul. Consemnez in cele ce urmeaza fragmente de conversatii din oralitatea sa prestigioasa, ca si povestiri ale ucenicilor romani ai lui Brancusi despre neuitatul maestru care avea o doctrina clara: doctrina morala stoica a stramosilor.
Nu cred in nemurire si in inviere, dar cred in arta, in ordinea juridica si morala a umanismului mediteranean si in doctrina etico filosofica a stramosilor mei, oameni ordonati si de omenie, care sunt si ai lui Brancusi.”
Petre Pandrea
Petre Pandrea (1904-1968), eseist, publicist si avocat din perioada interbelica. A fost arestat de patru ori în perioada 1940-1944, apoi, dupa venirea comunistilor, între 1948-1952 si 1958-1964, fiind inclus în lotul Patrascanu, al carui cumnat era.
Din manuscrisele confiscate de securitate si apoi redate familiei, au aparut „Memoriile mandarinului valah”, „Reeducarea de la Aiud. Jurnal penitenciar 1961-1964”, „Garda de fier. Jurnal de filosofie politica”, „Helvetizarea României”, „Crugul Mandarinului. Jurnal intim 1952-1958”, „Calugarul alb”, „Brâncusi. Amintiri si exegeze”.