Breviar pentru pastrarea clipelor
Alexandru Paleologul spune: ...o carte se scrie pentru placerea ta sau a altcuiva. Nu am de unde sa stiu daca lucrurile pe care le-am spus vor face placere si altcuiva, stiu insa ca noi am facut treaba asta din placere, chiar daca nu duce la nimic.Dar sa zicem ca a fost macar o zi cu soare, in care am fost fermecatori si am avut inspiratia unor replici ingenioase, de care nu ne rusinam.
E o splendoare si o minune. Numai pentru asta, si a meritat. Noi n-am facut altceva decat sa stam la taclale. A fost o mare bucurie sa ne vedem, sa stam de vorba, sa petrecem clipe impreuna.
In definitiv, marea dorinta a omului este aceea de a pastra clipa. Eu cred ca putem eterniza clipele fecunde si inspiratoare: un ton al vocii, o privire, un gest, un zambet sau o lacrima care, prin gratia si armonia lor, creeaza o frumusete nepieritoare. Restul e zadarnic. Carticica aceasta nu se vrea altceva decat o colectie de clipe trecatoare si vesnice.
"... multe carti ale mele, spune el, sunt impregnate de amintiri. Sigur, poate parea unora un gen facil, dar in cartile de memorii escrocheria se simte imediat. Nu poti trisa. Multi prozatori au senzatia ca oamenii care scriu memorii sunt abuzivi.
Isi scriu amintirile si cu asta se cred scriitori, fara sa aiba habar de compozitie si constructie. E fals. Marii memorialisti stiu ce e constructia epica. De fapt, memorii nu este pluralul de la memorie, ci de la memoriu..."
Recomandare: Breviar pentru pastrarea timpului
Alexandru Paleologu a reusit un lucru admirabil, care in general ne cam scapa din vedere. Adevarata cultura nu este aceea formata dintr-o suma de informatii si abstractiuni, cultura reala este aceea care se poate transmite celuilalt, fiind in primul rand un act de iubire, fiindca cine stie sa transmita, acela educa, modeleaza, formeaza. Alexandru Paleologu vorbeste celor din jur ca un invatator si ca un indragostit.
De aceea, nu va plictisi niciodata si va tine treaz interesul chiar si al celui mai refractar dintre cei care-l inconjoara. Poate din aceasta cauza este si invidiat.
Sau minimalizat. In momentul in care ai succes, fara ca pentru aceasta sa fii o vedeta a show-biz-ului sau cine stie ce sportiv muschiulos, cu alte cuvinte daca esti un intelectual si care, mai mult, prin eleganta ideilor arati un blazon nobil, atunci, evident, lumea contemporana, prin cele mai agresive manifestari ale ei, te poate respinge.
(Dan Stanca, Romania Libera)