CIA, 5 ani de furie. Istoria Agentiei de Informatii dupa 11 septembrie 2001.
In rezumat, discreditarea CIA, mai ales de catre Donald Rumsfeld, seful Pentagonului, al carui serviciu de contrainformatii al armatei ajunge sa aiba o influenta tot mai mare in cadrul Comunitatii de Informatii de la Casa Alba.
Pe aceasta cale, Donald Rumsfeld ii comunica presedintelui Bush ce-i place sa auda, de fapt dezinformandu-l (cum ar fi informatia ca regimul de la Bagdad al dictatorului Saddam Hussein ar detine arme nucleare si altele de distrugere in masa, ceea ce s-a dovedit a nu fi adevarat, dupa invadarea Irakului de catre coalitia anglo-americana).
Stranie intorsatura a istoriei: tocmai in momentul in care informativul se declara public in criza, societatea americana dispune de o informatie mereu alimentata, deschisa si plurala.
Dar acest razboi de dupa 11 septembrie este marcat de un fapt nou, inedit in istoria Statelor Unite si a serviciilor informative: CIA nu mai tace!
Minciunile de stat au zdruncinat increderea societatii civile in conducatorii ei. Cu fostii sai agenti si cu scurgerile lor de informatii, care anunta "sfarsitul unui mit", cel al bunului spion in serviciul unei cauze care poate fi aparata, CIA a contribuit la criza identitara si politica pe care o traverseaza Statele Unite
Recomandari: CIA cinci ani de furie
Pe 11 septembrie 2001, terorismul, cu o demonstratie de putere impresionanta, a atacat Statele Unite. Razboaiele din Afganistan si Irak s-au dorit nu doar un raspuns in forta, ci si actiuni de anulare completa a organizatiilor teroriste. Din acest punct de vedere, ambele au esuat. Si cartea lui Catherine Durandin demonstreaza, cu argumentele istoricului si cu patima intelectualului angajat, cit anume ii revine CIA din acest esec si cit de vinovats a fost (si este) politica externa a administratiei Bush.
(Magdalena Boiangiu, Dilemateca)
Despre autor: Om de litere, istoric, profesor la Institutul National al Limbilor si Civilizatiilor Orientale, director de cercetari la IRIS