Calatoria in timp. O istorie
Astazi conceptul calatoriei în timp (time travel) e întâlnit peste tot: în filme, seriale TV, literatura.
Acum doar 150 de ani tânarul H.G. Wells scria povestirea fantastica din care avea sa se nasca prima lui carte si o senzatie internationala: Masina timpului.
Era o epoca în care o multime de forte se uneau pentru a remodela perspectiva umana asupra timpului; unele erau filosofice, altele tehnologice: telegraful electric, locomotiva cu aburi, descoperirea civilizatiilor îngropate si perfectionarea ceasurilor.
Calatoria în timp e o carte de stiinta care cere sa fie citita, scriitura lui James Gleick dezvaluind caractere, perspective si conexiuni ascunse într-o fuziune fascinanta de filosofie, critica literara, fizica si observatie culturala.O carte recomandata celor care iubesc orice tine de SF, celor care apreciaza fizica, pentru oricine a vrut vreodata sa calatoreasca în timp si pentru cei care vor sa afle cum calatoresti în timp odata ce deschizi o carte.
James Gleick, apreciatul autor al cartilor Informatia si Isaac Newton, urmareste evolutia calatoriei în timp ca idee care devine parte din cultura contemporana – de la Marcel Proust la Doctor Who, de la Jorge Luis Borges la Woody Allen, de la relativitatea lui Einstein la simultaneitatea tehnologiei de azi.
Autorul cerceteaza inevitabilele paradoxuri în bucla si analizeaza granita flexibila dintre fictiune „pulp” si fizica moderna. În final, se apleaca asupra unei transfigurari temporale care zguduie chiar prezentul nostru: lumea conectata instantaneu, cu prezentul ei atotcuprinzator si viitorul tot mai scurt.
Calatoria în timp face parte din Co-lectia de stiinta — o colectie dedicata celor mai interesante si importante idei stiintifice actuale, descoperiri si inovatii din lumea de azi. Co-lectia de stiinta e sustinuta de Erste Asset Management.
Despre autor:
James Gleick si-a construit o cariera în jurnalism, ca editor si reporter pentru The New York Times, unde a scris despre stiinta si tehnologie si a facut cronica dezvoltarii internetului în rubrica „Fast Forward”. În 1993, a înfiintat o companie start-up pe internet, numita The Pipeline. Cartile sale au fost traduse în peste 25 de limbi; din portofoliul Publica mai fac parte si biografia lui Isaac Newton si Informatia.