Calatoria prin Eldorado - Zece ani în lagarele sovietice„Tragedia lui Nikolai Vasilievici Sablin nu s-a încheiat dupa eliberarea din Uniunea Republicilor Flamânde, cum este parafrazata denumirea URSS în memoriile redactate într-un stil pe care l-am putea numi de inspiratie krîlov-cehoviana.
În România anilor 1956–1958, a consilierilor sovietici si a ofiterilor de Securitate cu busturile lui Lenin si Stalin pe birouri, intervalul de timp scurs de la finalizarea Calatoriei prin Eldorado pâna la noua arestare a autorului, calificarea lui I.V. Stalin drept tar rosu, tiran sau calau sângeros, dezavuarea si condamnarea regimului stalinist înca mai reprezentau o infractiune politica, o blasfemie cu urmari fatale.
Memoriile satirice ale lui Sablin, publicate la 60 de ani de la scrierea lor, nu reprezinta numai o descriere a dezumanizarii prin care au trecut autorul disident si cei pe care i-a cunoscut, nu sunt un simplu jurnal al unui supravietuitor al lagarelor sovietice, ci au si o certa valoare literara.”
Vadim Guzun
„Calatoria prin Eldorado este, întâi de toate, amprenta puternica a unui om scolit si educat într-un timp istoric în care aceste lucruri contau din toate punctele de vedere.
Cu o modestie care îl defineste, Sablin ne permite sa urmarim traseul Calatoriei pe harta lagarelor sovietice, sa întelegem ca martorul este în vârsta, are probleme de sanatate, dar fara lamentari si pozitionari de axis mundi al propriului univers.
Relatarile sale ne introduc în atmosfera epocii sovietice, în realitatea crunta si adesea neverosimila a mizeriei fizice si morale a fiintelor care populeaza lagarele, «zonele» si localitatile pierdute de pe harta Uniunii Sovietice.
Daca nu ne?am teme de puterea cuvintelor, am considera ca fostul lider al monarhistilor rusi din România interbelica supravietuieste mizeriei totale datorita solidei sale educatii si credintei.”