De ce fac oamenii deștepți greșeli prostești
Cum a putut fi amăgit un fizician strălucit să transporte două kilograme de cocaină peste granița argentiniană?
De ce medicii diagnostichează greșit 15% dintre pacienți?
Cum e posibil ca laureați ai Premiului Nobel să răspândească știri false?
Presupunem că oamenii inteligenți sunt mai puțin predispuși la greșeli.
Dar nu rareori se întâmplă ca o pregătire științifică solidă și o competență profesională amplă să ne conducă pe un drum greșit și să ne consolideze anumite prejudecăți. În asta constă capcana inteligenței.
Bazându-se atât pe studii recente, cât și pe exemple istorice, de la Socrate la Benjamin Franklin, David Robson ne arată cum să ne folosim mai bine inteligența, să identificăm distorsiunile de judecată și să ne îmbunătățim coeficientul de raționalitate, să ne înțelegem și să ne stăpânim emoțiile, să ne reglăm intuiția, să ne orientăm în situații ambigue sau incerte și să gândim mai flexibil.
Robson găsește echilibrul perfect între descrierile detaliate și interpretările accesibile ale unor cercetări complexe, înlesnind o privire în profunzimea intelectului uman, cu toate neajunsurile sale.
– Publishers Weekly
În cartea lui Robson, narațiunea captivantă se întâlnește cu cercetări revoluționare despre motivele pentru care un IQ ridicat se poate întoarce împotriva posesorului. O lectură esențială pentru oricine dorește să gândească mai clar.
– Rolf Dobelli
O investigație uimitoare despre ce este și ce nu este inteligența, realizată de una dintre cele mai interesante voci noi din literatura științifică. Acest ghid incitant și bine documentat ne învață cum să fim cu adevărat înțelepți – și cum să ne protejăm de „inteligenții nesăbuiți“.
– Gaia Vince