Kabir Sehgal abordeaza subiectul banilor într-o maniera interdisciplinara, acestia fiind priviti din perspectiva unor discipline diferite - de la biologie, psihologie si antropologie la istorie si teologie.Propunându-si sa afle cât mai multe despre criza financiara si cauzele ei, Kabir Sehgal a studiat istoria economica si operele filosofilor economici, ajungând astfel sa îsi puna o întrebare mult mai provocatoare, si anume: „Ce au banii, de nu reusim sa-i stapânim?”
Asadar, daca si tu ti-ai pus la un moment dat întrebarea: „Ce au banii, de fac sa se învârta lumea?”, te invit la bordul acestei lecturi fascinante, care îti ofera o privire caleidoscopica asupra banilor, dar si asupra istoriei umanitatii.
Cartea de fata este structurata în trei sectiuni, dupa cum urmeaza: Mintea, Corpul si Sufletul. Te invit în rândurile de jos sa descoperi mai multe detalii despre fiecare dintre ele:
Partea I: Mintea. Originile unei idei
În prima sectiune a cartii autorul raspunde la întrebarea „De ce folosim banii?”. El ne ofera un raspuns complex la aceasta întrebare abordând problema din perspectiva biologiei, psihologiei si antropologiei.
Citat:
„NASA a calculat ca existenta umana cuprinde 800 de generatii. Dintre acestea, peste 600 au locuit în pesteri si doar ultimele generatii au cunoscut tiparul. Altfel spus, oamenii au populat doar 0,004% din istoria Pamântului.”
Partea a II-a: Corpul. Formele materiale ale banilor
În aceasta sectiune a cartii vom afla un raspuns la întrebarea „Ce?“ adica, ce sunt banii?
Citat:
„Cei 1.000 de ani de istorie monetara ne învata o lectie convingatoare: pe masura ce societatile trec de la bani grei la bani usori si pe masura ce „supercreierul“ contureaza idei noi privitoare la monede, economiile risca sa esueze. Noi toti (nu doar cei care conduc bancile centrale) trebuie sa recunoastem pericolele târgului faustic — mai ales pe masura ce banii evolueaza catre era digitala.
Banii capata tot mai mult o forma electronica, invizibila.
Au devenit atât de abstracti, încât riscam sa uitam lectiile concrete ale istoriei. Atâta vreme cât banii vor ramâne un simbol al valorii, unii oameni vor cauta sa-i controleze.”
Partea a III-a: Sufletul. Un simbol al valorilor
Autorul se inspira în aceasta parte a cartii din domenii umaniste precum religia si arta pentru a ne raspunde la o întrebare interesanta: Cum ar trebui sa folosim banii?
Citat
„Aceasta aventura m-a împins sa analizez banii de la celula la comunitate, de la viata la moarte, de la spiritul launtric la spatiul cosmic. Am estompat granitele dintre stiintele exacte, stiintele sociale si cele umaniste.
Am strabatut ambele emisfere, calatorind în zeci de tari. Le-am explorat trecutul si le-am visat viitorul. Cartea de fata prezinta un portret multidimensional si interdisciplinar al banilor de-a lungul veacurilor.
Recomandari:
„Cartea de fata nu seamana cu niciunul dintre obisnuitele ghiduri despre bani. Una peste alta, e o lectura fermecatoare; iar Kabir Sehgal te va determina sa vezi într-o noua lumina crizele financiare si tranzactiile bancare.“
- Paul Volcker, ex-presedinte al Rezervei Federale
„O exceptionala analiza a istoriei banilor. Kabir a scris o poveste incitanta, care acopera mii de ani de evolutie si-i aduce în atentia cititorilor pe acei oameni care au avut impact asupra banilor.“
- Jimmy Carter, ex-presedinte al Statelor Unite ale Americii
„Bine scrisa. Desteapta. Inovatoare. Aceasta carte uluitoare te va face sa reflectezi la bani din perspective cu totul inedite. Daca vrei sa întelegi cum au influentat banii conditia omului – în bine sau în rau – si cum vor continua sa ne modeleze comportamentul, citeste cartea aceasta.“
- Sheila Bair, ex-presedinte al Corporatiei Federale pentru Asigurarea Depozitelor Bancare
„Kabir Sehgal a luat la bani marunti tot ceea ce întelegem prin «moneda», scriind o fascinanta dare de seama, ce întretese istoria si filosofia cu anecdotele personale. El ne dezvaluie niste revelatii care sunt deopotriva fascinante si provocatoare.“
- Walter Isaacson, presedinte si CEO al Institutului Aspen