Cartea cu Apolodor este un text unic în cultura româna, valoros atât dupa criteriile poeziei mari, cât si dupa rigorile specifice literaturii celor mici.
„Eu stiu ca intr-o vreme cand lui nu-i era deloc usor a desenat un pinguin si l-a numit Apolodor.I-a dat o viata, o poveste, i-a dat amici mai mari, mai mici si l-a facut tenor (la circ, in Tirgul Mosilor), dar si un mare calator, erou, fachir, navigator, cowboy la ferma «Taurul Vioi», cosmonaut si martian («savantul Fergus Mac-Piggott a scris faimosul sau tratat cu titlul: Omul de pe Marte» din care ni se da o parte). Dar si pescar e-Apolodor, pilot si uneori schior.
Si s-amintim cum prin Tibet «se spune ca a fost poet». Si-a scris, cum stim, si un jurnal din care au ramas doar foi, dar noi putem sa ne imaginam tot felu’ cum si-a imaginat si Gellu Naum. Dar cum-necum sa spun ca micu-Apolodor era si-un mare cititor.
Avand ca prieten un biban atat de singur in borcan si plictisit cumplit, de moarte, el i-a facut cadou o carte. «Si de-atunci, acel biban cere zilnic un roman...» iar pentru astea toate - si altele ce nu incap intr-o prefata ce sa fac? Sunt cel mai mare-admirator al micului Apolodor.“ - Simona Popescu