Cartile care ne-au facut oameni
De când sunt „Omul care aduce cartea“, am fost întrebat, în repetate rânduri si în cele mai variate contexte, „care sunt cartile de capatâi ale unui om adevarat", ba chiar somat sa dau zece, douazeci de titluri de lecturi formatoare.
Ce-ar fi, mi-am zis, sa adunam zece, douazeci de personalitati culturale din România de azi – fiecare fiind, în domeniul sau, o energie benefic-iradianta, de mult recunoscuta public – care sa-si marturiseasca revelatiile citirii fermecator-terapeutice?
Îmi îngadui sa cred ca, în functie de simpatia pentru unul sau altul dintre autorii cuprinsi în sfera nostalgica a evocarilor de fata, cititorii-parinti (si mai ales bunici) îsi vor îndemna fiii si nepotii cu mai multa hotarâre si seninatate catre un titlu sau altul, odata ce ele, titlurile, i-au facut oameni pe Ana Blandiana, Lucian Boia, Mircea Cartarescu, stefan Câltia, Livius Ciocârlie, Andrei Cornea, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Nicolae Manolescu, Mihai Maniutiu, Dan C. Mihailescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Irina Petrescu, Andrei Plesu, Victor Rebengiuc, Alex Stefanescu, Valeriu Stoica, Ion Vianu...
(Dan C. Mihailescu)
Recomandare: Cartile care ne-au facut oameni
Criticul Dan C. Mihailescu a coordonat un volum în care 19 personalitati, printre care Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Mircea Cartarescu, povestesc despre cartile lor ziditoare. Lucian Boia spune, în volumul editat de Humanitas, cum a ajuns de la muschetari la Maiorescu si Hasdeu, iar Horia-Roman Patapievici îsi reaminteste de maestrii vârstelor.
(Adevarul)