Cea mai delicioasă otravă
Cea mai delicioasă otravă - Povestea toxinelor naturii, de la condimente la vicii
Un secret letal se ascunde în rafturile de condimente, în dulapurile de medicamente și în grădini.
În interiorul unui bob de cafea, al unui fulg de ardei iute, al unei capsule de mac, al unui spor de mucegai, al unei frunze de degetariță, al unei ciuperci magice, al unui mugure de marijuana sau al unei semințe de măr găsim o mulțime de substanțe chimice ciudate.
Le folosim ca să ne începem ziua (cofeina), să ne stimulăm limbile (capsaicina), să ne recuperăm în urma operațiilor (opioidele), să ne vindecăm infecțiile (penicilina), să ne oblojim inimile (digoxina), să ne influențăm mințile (psilocibina), să ne calmăm nervii (CBD) și chiar să ne ucidem dușmanii (cianura).
Dar de ce produc plantele și fungii astfel de substanțe?
Și cum am ajuns noi să le folosim și să abuzăm de unele dintre ele?
Pornind de la descoperiri de ultimă oră din domeniile evoluției, chimiei și neuroștiințelor, Cea mai delicioasă otravă dezvăluie:
- originile toxinelor produse de plante, ciuperci, microbi și chiar unele animale;
- mecanismele dezvoltate de animale pentru a le depăși;
- cum și-a făcut loc cursa de înarmare coevoluționară în experiența umană.
Acest război chimic permanent nu doar că a declanșat diversificarea vieții pe Pământ, ci este strâns legat și de propriile succese și eșecuri.
Nu vă veți mai uita niciodată la fel la o plantă, o ciupercă, un fruct, o legumă sau chiar la ultimii 500 de ani de istorie umană.
Recomandari:
Mi-ar fi plăcut să călătoresc prin lume cu Noah Whiteman și să mă bucur de cunoștințele sale profunde și eclectice cu privire la miile de compuși pe care și i-au format plantele pentru a se apăra împotriva prădătorilor.
Din fericire, a scris Cea mai delicioasă otravă.
Acest ghid exuberant, pertinent și uluitor va schimba ceea ce credeați despre plante și va transforma modul în care oamenii le folosesc și fac abuz de toxinele lor pentru a-și aroma mâncărurile, pentru a-și trata bolile, pentru a-și schimba starea de spirit și multe altele.
— Daniel E. Lieberman, autorul cărții Istoria corpului uman
De milenii întregi, oamenii profită de varietatea uriașă de toxine vindecătoare, îmbătătoare, delicioase sau stimulatoare produse de războiul biologic de care e plină lumea naturală.
Whiteman oferă o prezentare generală grozavă a diversității și a ubicuității acestor substanțe, oferindu-ne o perspectivă inspirațională și interesantă asupra bogăției naturii și a modurilor inteligente în care oamenii – și multe alte specii – au învățat s-o exploateze.
— Edward Slingerland, autorul cărții Drunk
În această carte fascinantă și bine documentată, Noah Whiteman dezvăluie cu multă pricepere evoluția toxinelor care au pătruns în viața noastră de zi cu zi.
— Jennifer Doudna, laureată a Premiului Nobel pentru Chimie
Prin povești captivante, Noah Whiteman dă viață istoriei toxinelor naturii, explorând plăcerile, bucuriile și agoniile care au modelat evoluția umană, întretăiată cu evoluția acestor organisme vitale, dar adeseori trecute cu vederea.
— Beth Shapiro, autoarea cărții How to Clone a Mammoth