Libraria Bucuresti, numai carti bune
Libraria Bucuresti, numai carti bune
Revolta Roboților David Icke

Contul meu

Cosul meu

Relatii Clienti

Cum Cumpar ?
NOUTĂȚI
ÎN LIBRĂRIE
BESTSELLER
TOP 20
OFERTE SPECIALE
PROMOŢII ŞI PACHETE
SUPERCĂRȚI
ÎN CURS DE APARIȚIE
Aboneaza-te la newsletter
ANPC
Ceva profund ascuns. Lumile cuantice
-15
Ceva profund ascuns. Lumile cuantice
Editura: Humanitas
Data aparitiei: 2024
Numar de pagini: 318
Autor(i): Sean Carroll
Editura: Humanitas
Disponibilitate: In stoc

Ceva profund ascuns. Lumile cuantice și emergența spațiului-timp

Apariția mecanicii cuantice a avut două consecințe importante: pe de o parte, explica fenomenele observate la scara atomului și oferea experimentatorilor predicții care aveau să fie confirmate cu o precizie uimitoare; pe de altă parte însă, punea grave probleme conceptuale: cum să interpretezi ...
Pret: 50,00 lei
Pret: 42,50 lei
buc.
CARTI » Stiinta si Tehnica » Ceva profund ascuns. Lumile cuantice

Ceva profund ascuns. Lumile cuantice

Ceva profund ascuns. Lumile cuantice și emergența spațiului-timp

Apariția mecanicii cuantice a avut două consecințe importante: pe de o parte, explica fenomenele observate la scara atomului și oferea experimentatorilor predicții care aveau să fie confirmate cu o precizie uimitoare; pe de altă parte însă, punea grave probleme conceptuale: cum să interpretezi o teorie care părea să renunțe la idealul cunoașterii fără rest a realității și să te oblige să te mulțumești doar cu probabilități, așa cum afirma Școala de la Copenhaga sub îndrumarea lui Niels Bohr?

Einstein nu putea accepta asta, iar disputele lui cu Bohr au rămas unul dintre cele mai pasionante capitole din istoria științei.

Cu timpul însă, a prevalat tentația de a descoperi noi rezultate folosind formalismul matematic deja elaborat ți de a-l dezvolta pentru a sonda mai adânc microcosmosul, Școala de la Copenhaga părea să se fi impus, iar cercetarea fundamentelor mecanicii cuantice iețise din sfera de interes a fizicienilor, ba chiar era considerată o periculoasă pierdere de vreme.

Totuți, în 1957, opunându-se curentului predominant, Hugh Everett propune în teza lui de doctorat interpretarea Lumilor Multiple: orice măsurătoare a unui proces cuantic (care, conform Școlii de la Copenhaga, dă în mod absolut aleatoriu unul din două rezultate posibile) face ca lumea noastră să se scindeze în două lumi – în fiecare se obține câte unul din cele două rezultate posibile.

Astfel, caracterul aleatoriu al mecanicii cuantice dispare. În schimb, proliferează lumi distincte, care nu pot comunica între ele.

Aparent, un scenariu SF.

Sean Carroll, unul dintre marii fizicieni teoreticieni contemporani, e adeptul Lumilor Multiple, iar Ceva profund ascuns e pledoaria lui în favoarea acestei interpretări a mecanicii cuantice.

Îl atrage simplitatea ei conceptuală – faptul că nu se lovește de delicata problemă a măsurătorii și că tratează universul în ansamblul lui, fără să separe artificial sistemul cuantic măsurat de aparatul de măsură –, dar și pentru că pare a fi o cale mai directă către teoria cuantică a gravitației – unificarea mecanicii cuantice cu teoria relativității generale, care descrie gravitația.

Cartea lui Carroll e o superbă introducere în mecanica cuantică și o prezentare intuitivă a dificultăților cu care se confruntă fizica în prezent, dar mai ales e invitația de a reflecta neinhibați asupra fundamentelor celei mai stranii teorii inventate de mintea umană.

Ce parere ai despre cartea "Ceva profund ascuns. Lumile cuantice" ?

Cine a cumparat Ceva profund ascuns. Lumile cuantice, a mai cumparat si:
Cautatorii de tipare
Simon Baron-Cohen
Stiinta vietii de zi cu zi
Marty Jopson
Trupul nostru muritor. O istorie universala a mortii
Andrew Doig
Paradoxul bunatatii. Despre relatia ciudata dintre virtute si violenta in evolutia omului
Richard Wrangham
Abonare newsletter
Relatii clienti
termeni si conditii
Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii
| Despre noi | Carti Online | Reguli confidentialitate | Sitemap |
© LIBRARIA BUCURESTI ONLINE