Chirurgul și cuțitul de gheață
Chirurgul și cuțitul de gheață - Asasinat, fraudă, sabotaj, piraterie și alte fapte mârșave comise în numele științe2.000 de ani de istorie ce pornesc de la faptele întunecate ale Cleopatrei din Egiptul antic si ajung la proiectul Manhattan de creare a bombei atomice.
Știința este o forță a binelui în lume – cel puțin de obicei. Dar uneori, când pe cercetători îi chinuie o obsesie, aceștia transformă o căutare nobilă în ceva sinistru.
Sam Kean spune povestea adevărată a lucrurilor care se întâmplă când ambiția neîngrădită îi împinge pe oameni, altfel raționali, să sară peste cal în numele științei, călcând în picioare granițele etice și adesea comițând crime în timpul acestui proces.
Chirurgul și cuțitul de gheață ghidează cu măiestrie cititorul de-a lungul a două mii de ani de istorie, începând cu faptele întunecate ale Cleopatrei din Egiptul antic.
Cartea ne arată că știința modernă își are originile și în comerțul transatlantic cu sclavi din anii 1700, că Thomas Edison a sprijinit ideea de scaun electric și că spionii infiltrați în Proiectul Manhattan au avut o logică deformată. Dar păcatele științei nu sunt toate îngropate în trecut.
Multe dintre ele, ne amintește Kean, ne afectează și astăzi. Putem trasa legături directe între abuzurile medicale din Tuskegee și din Germania nazistă și ezitarea actuală la vaccin și putem conecta lobotomiile cu gheață din anii 1950 cu eșecurile contemporane ale îngrijirii sănătății mintale.
Kean ne duce chiar și în viitor, când computerele avansate și ingineria genetică ar putea genera modalități cu totul noi de a ne face rău unii altora.
Uimitoare și entuziasmantă până la ultima pagină, această carte îmbină dramatismul descoperirii științifice cu fiorul ilicit al unor povești cu crime adevărate.
Cu inteligență și cu precizie, Kean arată că, deși știința a făcut mai mult bine decât rău în lume, există cercetători necinstiți, iar când sacrificăm morala pentru progres, deseori nu obținem nici una, nici alta.
Această carte trece în revistă unele dintre cele mai mari erori etice făcute în numele științei și ridică probabil mai multe întrebări decât cele la care răspunde.
Dar acesta este un semn distinctiv al experimentelor adevărate și al cărților bune despre știință și oameni de știință.
— Diana Gitig, Ars Technica
Încântătoare, foarte ușor de citit… Kean își duce cititorii într-un tur istoric captivant și, uneori, înfiorător al numeroaselor moduri în care căutarea cunoașterii o poate lua pe o cale greșită…
Scrisă cu flerul unui thriller de vacanță și cu grija filosofiei, cartea oferă o mulțime de informații și detalii fascinante, de la un povestitor iscusit.
— Lucinda Robb, Washington Post
O discuție interesantă despre semnificația adevăratului progres și prețul său, o privire atentă prin istorie și în viitor.
— Cassie Gutman, Bookriot
Această carte are o scriitură ca o bijuterie…
Ne face să ne înfiorăm de activitatea îngrozitoare a jefuitorilor de morminte și a chirurgilor cu șorțuri înțepenite de sânge și să râdem de luptele comice dintre paleontologii care vor să-și distrugă cariera unii altora...
Dar, pe măsură ce se construiește fiecare capitol, devine tot mai greu să nu observi căile sistemice prin care păcatele timpurii s-au strecurat în inima științei și a medicinei de astăzi.
Este nevoie de onestitate și de integritate pentru a face știință corectă; ignorăm acest lucru pe riscul nostru.
— Brandy Schillace, Wall Street Journal