Cine sunt eu intr-o societate traumatizata
Cum ne determina viata dinamicile relatiei agresor-victima si cum ne eliberam de acesteaDin lucrarile anterioare ale lui Franz Ruppert stim ca traumele, în special cele care se întâmpla la începutul vietii, au o influenta profunda asupra celor mai multi dintre noi.
În cartea de fata aceasta abordare este extinsa la întelegerea societatii ca întreg.
Autorul se centreaza în special pe repetarea dinamicilor victima – agresor ca forte ciclice care ne mentin într-o lume în care traumatizarea si retraumatizarea se repeta la nesfârsit.
Toate institutiile noastre – sisteme politice, justitie, sisteme de sanatate – fiind alcatuite din oameni ca noi, pot avea o influenta traumatizanta asupra noastra.
Daca fiecare dintre noi ar fi capabil sa recunoasca faptul ca ar putea actiona ca agresor, am putea ajunge la un nou nivel al responsabilitatii pentru locul nostru în societate si pentru legaturile pe care le stabilim cu ceilalta, cu un efect benefic asupra starii noastre de bine.
Apelând la relatari personale si la argumente bazate pe teoria psihotraumei centrate pe identitate, Ruppert ne deschide calea pentru a trece dincolo de dinamica victima – agresor, catre o societate sanatoasa.
Este nevoie ca noi, fiecare pentru sine si împreuna, sa lucram la propria sanatate psihica.
Trebuie sa încetam cu totii sa ne mai traumatizam reciproc si sa ne transformam în victime si agresori.
Nimeni nu are dreptul sa traumatizeze pe altcineva si nu exista nicio justificare în acest sens.
Totodata, sunt sigur ca ori de câte ori cineva îmi spune ca trebuie sa servesc cutare sau cutare scop asa-zis superior, el n-ar dori de fapt decât ca eu sa ma pun în slujba strategiilor lui de supravietuire în conditii de trauma
- Franz Ruppert
Întrucât sunt ocolite cauzele propriu-zise ale numeroaselor probleme sociale, în societatile traumatizate se încearca în permanenta sa se declare razboi diverselor simptome.
De aceea, în cea mai mare parte a timpului modul societatilor traumatizate este unul de supravietuire în conditii de trauma.
Toti sunt stresati încontinuu si se simt sub presiune.
Mereu trebuie sa se schimbe si sa se „modernizeze" ceva.
Membrii unei asemenea societati n-au liniste si nu se simt siguri în ea pentru multa vreme.
Întotdeauna se poate întâmpla ceva: pietele se pot prabusi, locul de munca se poate pierde, un crah bursier poate devaloriza banii, poate izbucni un razboi, de dupa orice colt se poate ivi un terorist
- Franz Ruppert