Istoria spionajului rus este pătată de sânge, deoarece agenții ruși s-au dovedit niște ucigași nemiloși și eficienți ai conaționalilor lor emigranți.Kremlinul a învățat bine lecția că, pentru a-și asigura stabilitatea politică, nu este suficient să controleze oamenii din interiorul granițelor; trebuiau controlate cu brutalitate și comunitățile de emigranți.
La urma urmei, puternicul imperiu rus fusese dărâmat de o gloată de revoluționari emigranți care, la sfârșitul Primului Război Mondial, profitaseră de ocazie și reveniseră în țară.
Descendenții acestora de la Kremlin aveau memorie bună și s-au folosit de ea.
S-a terminat povestea aceasta odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice? Nu. Mihail Gorbaciov a deschis granițele, iar în anii 1990 rușii au început să plece din țară în număr și mai mare.
Emigrarea a rămas o ocazie splendidă pentru șefii rețelelor de spionaj rusești, dar și o provocare. Rusia post-sovietică a rămas doar zece ani fără emigrație motivată politic.
Când a venit la putere, Putin a revenit imediat la politica de expulzare din țară a dușmanilor săi.
Compatriotii. Istoria brutala a exilatilor, emigrantilor si agentilor rusi din strainatate
Aceasta carte descrie felul in care un regim autoritar isi elimina opozantii. Cei care se opun pot fi trimisi la inchisoare sau expulzati din tara, impuscati sau ucisi in bataie. KGB a rafinat aceasta strategie.
Cand lua la ochi un disident, KGB aranja ca sotul sau sotia disidentului sa isi piarda locul de munca, copiii sai sa fie exmatriculati de la universitate, iar rudelor sa li se interzica sa calatoreasca in strainatate. Otrava, letala si eficace, este unica deoarece victima nu moare singura.
Rudele si prietenii impartasesc experienta ingrozitoare a mortii celui drag. Intr-un fel, aceasta este esenta mesajului, care comunica prin intermediul mass-mediei globale.
Despre autor:
Andrei Soldatov și Irina Borogan sunt jurnaliști, fondatori ai Agentura.ru și autori ai cărților The Red Web și The New Nobility
De mai bine de două decenii, Soldatov și Borogan cercetează felul în care Kremlinul controlează viața rușilor.
Prima lor carte, Noua nobilime, a fost despre serviciile secrete – metoda tradițională moscovită de a „menține disciplina”.
În al doilea volum, Rețeaua roșie, au descris încercările disperate ale Kremlinului de a subjuga internetul. Cei doi autori continuă să locuiască la Moscova.