Colectia Contracte, conceputa pentru a fi un instrument de lucru, se evidentiaza prin abordarea originala a contractelor analizate, fiind vizate, în primul rând, aspectele si implicatiile practice ale contractelor în discutie, dar si implicatiile pe care acestea le au în mediul economic.
Aceasta colectie se adreseaza celor care au deja cunostinte juridice, dar vor sa aprofundeze un anumit tip de contract pentru consiliere la încheierea lui, negociere, redactare, mediere în legatura cu o cauza izvorâta dintr-un contract.
Colectia îsi propune o abordare inedita pentru mediul editorial românesc, si anume faptul ca problematica în discutie este analizata din toate unghiurile posibile, cu ample referinte de interdisciplinaritate, punându-se accent pe solutii pertinente si argumentate, dar si pe spetele relevante din practica judiciara nationala si internationala.
Modul de sistematizare si aspectele de interdisciplinaritate permit o documentare completa asupra interpretarii si utilizarii fiecarui contract, scopul nostru fiind de a face din fiecare carte a acestei colectii un instrument util de lucru, dedicat practicienilor.
Necesitatea lucrarii
Un contract de transport, asa cum este reglementat de Codul civil, nu exista în activitatea sociala ori economica.
Ceea ce statueaza Codul civil este prototipul, modelul juridic complet al unui contract de transport care, pentru a fi operational, are neaparata nevoie sa fie completat de legea speciala privitoare la un mod de transport si la un obiect de transport.
Astfel, exista contract de transport de bunuri – rutier, feroviar, aerian, fluvial ori maritim, dar si contract de transport persoane si bagaje – rutier, feroviar, aerian, fluvial ori maritim, dar niciodata un contract de transport pur si simplu, de sine statator.
Despre lucrare
în lucrare, ansamblul reglementarii se bucura de sistematizare stiintifica, fiind aduse în prim plan particularitatile contractului de transport, fie prin derogarile de la principiul modificarii conventiei numai prin acordul partilor, fie prin regulile speciale de limitare ori de agravare a raspunderii operatorului de transport.
Totodata, sunt valorificate aspecte inedite din jurisprudenta înaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si aspecte ce tin de încadrarea contractului de transport în dreptul european si al conventiilor internationale.
Din cuprins
Dreptul transporturilor – parte a dreptului Uniunii Europene
Conventii internationale privind transporturile
Contractul de transport reglementat de Codul civil
Raspunderea partilor în contractul de transport de bunuri
Modificarea contractului de transport
Transportul succesiv si combinat
Contractul de transport de persoane si bagaje
Modele orientative de contracte