Cultura Radacinoaselor… din aceasta grupa fac parte multe plante legumicole cu agrotehnica asemanatoare, incadrate in mai multe familii botanice:
Fam. Umbelliferae: morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina
Fam. Chenopodiaceae: sfecla rosie
Fam. Cruciferae: ridichile, napul comestibil
Fam. Asteraceae: scortonera si barba caprei
Fam. Malvaceae: batat
Plantele din aceasta grupa prefera climatul racoros si umed, de aceea sunt raspandite pana la 1000-1500 m altitudine si pana la 70 grade latitudine. In afara de radacini, de la patrunjel, sfecla si telina se consuma si frunzele.
Tehnologiile lor sunt simple, culturile infiintandu-se prin semanare directa cu exceptia telinei. Culturile in ogor propriu se seamana in prima epoca.
Culturile se infiinteaza primavara, iar unele dintre ele (patrunjel, pastarnac) pot fi infiintate chiar din toamna, avand cerinte scazute fata de temperatura. Nu suporta ingrasaminte organice nedescompuse aplicate in anul culturii, cu exceptia telinei si batatului.
Radacinoasele se pastreaza bine in timpul iernii, cu exceptia ridichilor de luna, de vara si a batatului.
Cu exceptia ridichilor de luna, sunt plante bienale, care in primul an formeaza o rozeta de frunze si radacina ingrosata, iar in anul al doilea, tulpina florifera, flori, fructe si seminte.
Necesita un sol bine pregatit, bogat in substante nutritive, curat de buruieni, deoarece semintele sunt mici si culturile au o densitate mare...