Omul nu este pedepsit pentru ca gandeste, ci pentru ce gandeste.
Concluzia esentiala care se desprinde din comentarea tuturor temelor abordate este aceea ca suntem cu totii rezultatul unei ratiuni care traverseaza intreaga existenta de la astre pana la ultimul graunte de nisip.
Avem cu totii o singura ratiune: aceea de a fi in acord cu intentia prima a creatiei - indiferent de modul in care ne interpretam originea.
Dispunem acum de argumente stiintifice prin care intelegem ca nu suntem singuri intr-un univers indiferent si rece la patimile si suferintele noastre, ca nu ne-am nascut intamplator, ci cu un rost bine precizat.
Fiecare dintre noi isi ocupa locul sau in Univers, in virtutea unei gandiri inscrise dincolo de noi. Acest rost ne confera motivatia de a fi si calea de eliberare, de salvare.
Avem nevoie de o noua constiinta, o noua gandire, o noua paradigma, o Noua Spiritualitate. (DUMITRU CONSTANTIN-DULCAN)
Cuprins
Despre... Cuvinte alese * Adevar * Constiinta * Criza * Evolutie * Fizica cuantica * Gandire * Iisus * Instincte * Inteligenta * Istorie * Lumea spirituala * Moarte * Om * Personalitati * Puterea gandului * Religie * Sanatate * Iubire * Sine insusi * Societate * Sursa vietii * Stiinta * Univers * Viata * Date despre autor
Nota
In alcatuirea prezentei antologii, au fost utilizate urmatoarele editii ale lucrarilor la care Prof. univ. dr. Dumitru Constantin-Dulcan a contribuit in calitate de autor, coautor sau prefatator:
* Creierul si Mintea Universului, 2019
* Inteligenta Materiei, editie aniversara, 2021
* In cautarea sensului pierdut - vol. 1: Intalnirea cu Destinul, editia a II-a, 2008
* In cautarea sensului pierdut - vol. 2: Creierul si Noua Spiritualitate, editia a II-a, 2008
* Mintea de Dincolo. Sinteza si semnificatia experientelor mortii clinice, editia a II-a, 2015
* Somnul Ratiunii, editia a III-a, 2014
* Dumitru Constantin-Dulcan - Un promotor al Noii Spiritualitati (volum omagial), 2015
* Catre noi insine. Dumitru Constantin-Dulcan in dialog cu Stela-Maria Ivanes si Constantin Ivanes, 2010
* Catre noi insine 2. Dialoguri-soc cu 6 intelepti, 2013
* Viul de dincolo de materie. Revelatii cuantice in Fiziopatologie, Mihaela Gheorghiu (Prefata), 2021
Am mentionat sursa fiecarui text in parte si am avut interventii editoriale, care s-au redus la retusuri, adaptari si clarificari.
La final, volumul a fost revizuit de catre autor.
Suntem increzatori ca acest florilegiu ofera o perspectiva larga si utila asupra gandirii Profesorului.
(VASILE ANDREICA)
Despre Cuvinte alese
O carte a cartilor lui Dumitru Constantin-Dulcan era necesara si, cred, mult asteptata. Chintesenta gandirii Profesorului, in care temele fundamentale sa fie selectate si redate prin fragmente memorabile, nu a fost evidentiata pana acum.
S-a incumetat Vasile Andreica, un cititor pasionat al scrierilor Profesorului Dulcan si traducatorul in limba engleza a bine-cunoscutei carti Inteligenta Materiei (The Intelligence of Matter).
A citit si recitit lucrarile mentionate in Nota si a facut o lista de subiecte care strabat ca un fir rosu aceste carti, rezultand o frumoasa isprava editoriala.
Cred ca Domnului Profesor Dumitru Constantin-Dulcan i se poate aplica, dar cu diferentele de rigoare asupra continutului, versul lui Horatiu din Ode III, 30, 1: Exegi monumentum aere perennius (Am ridicat un monument mai trainic decat bronzul). Volumul de Cuvinte alese este inca un argument ca opera Domniei Sale va dainui, depasind vremurile; ea a fost si va fi citita in continuare. Epocile au trecut si trec, cititorii fideli ai acestor texte raman.
Asadar, aduc multumiri lui Vasile Andreica, scormonitor in galeria de comori ale spiritului, pentru sarguinta cu care a alcatuit aceste Cuvinte alese, si artistului Ovidiu Neagu, care a surprins o ipostaza fotografica a autorului potrivita atmosferei cartii.
Nu in ultimul rand, multumiri colegelor din redactie, Cristina Brait (pentru implicarea in editarea cartilor Domnului Profesor) si Mariana Rabinca (pentru realizarea copertei si a tehnoredactarii).
Profesorul Dumitru Constantin-Dulcan a primit exemplarul de semnal de ziua lui (nascut la 5 noiembrie, in acte 6 noiembrie 1938), iar surpriza acestui proiect editorial a imbratisat-o cu entuziasm si satisfactie intelectuala, avand astfel ocazia sa-si revada textele inainte de tiparirea tirajului.
Dragi cititori, sper ca intalnirea Domniilor Voastre cu volumul de fata sa fie la fel de insufletita. Va doresc lectura placuta!
(VASILE GEORGE DANCU)