De ce gresim. Incursiuni in universul erorilor
A gresi este omeneste. Si totusi, cei mai multi dintre noi trecem prin viata presupunand (si uneori insistand) ca avem dreptate despre aproape orice, de la originile universului pana la incarcarea masinii de spalat vase.
In cartea ei, jurnalista K. Schulz cerceteaza de ce ni se pare atat de placut sa avem dreptate si atat de insuportabil sa gresim.
Sprijinindu-se pe autori diferiti, de la Augustin, Darwin, Freud, Gertrude Stein, Alan Greenspan, si Groucho Marx, ea arata ca greseala este deopotriva un dat, cat si un dar, caci ea ne poate transforma perspectiva asupra lumii, relatiile si pe noi insine.
Daca vrei sa te simti mai bine pentru ca nu esti perfect .si vrei sa vezi potentialul ascuns dincolo de greselile tale, citeste De ce gresim? a lui Kathryn Schulz.
Este o carte sclipitoare, care are in spate o documentare filosofica si stiintifica solida. Indiferent daca iti imaginezi ca ai intotdeauna dreptate sau esti paralizat de spaima ca ai gresit, toata cultura din lumea asta nu te poate ajuta sa rezolvi problemele lumii moderne.
- Presedintele Bill Clinton
Un diagnostic amuzant si intelept al suferintei noastre: Schulz ne poarta prin stiinta, psihologie si literatura istorie scanteietoare (dar si neobisnuita) a erorii umane.
- Publishers Weekly
In aceasta minunata carte despre greselile omenesti, socant de tanara, nepermis de inteligenta si uimitor de inteleapta jurnalista americana Kathryn Schulz pledeaza cu pasiune pentru valoarea greselii.
Experienta greselii, sustine ea, ne ajuta sa fim mai buni ca oameni, sa ne imbogatim vietile.
- Stuart Jeffries, The Guardian
Intelectualismul poate fi amuzant! Nu multe carti izbutesc sa jongleze cu nume precum Platon, Voltaire, Shakespeare, Benjamin Franklin sau Foucault si sa ramana captivante.
Si mai putine chiar izbutesc sa ii alature, in aceiasi fraza, pe Beyonce si pe Socrate, fara nicio sincopa. Ei bine, Schulz izbuteste... Cartea aceasta este deopotriva actuala si atemporala si, lume obsedata de auto-motivatie si self-help, Schulz are curajul de a face apel la acceptarea erorilor si a imperfectiunii, considerand ca acestea au un mare potential benefic.
Sigur o astfel de pozitionare ii va aduce sute de adepti. - Newsweek