De pe Valea Motrului. Povesti cu boieri, panduri si mirese codane
O carte-document, o parte din vechiul suflet oltenesc — marturii ale unor vremuri tulburi, de zavera, când turcii faceau legea, profitând de slabiciunile ultimilor domni fanarioti.
„Înca mai exista urmasi ai familiilor descrise de Sarmiza Cretzianu. Ea a fost prima care a înteles pericolul disparitiei acestei mici «elite nobiliare» locale si a cautat sa salveze, în aceasta carte-document, o parte din vechiul suflet oltenesc — marturii ale unor vremuri tulburi, de zavera, când turcii faceau legea, profitând de slabiciunile ultimilor domni fanarioti.
Sunt anii de glorie ai lui Tudor Vladimirescu, apoi de treptata modernizare a societatii, la care nici boierimea de pe Valea Motrului nu putea sa ramâna nepasatoare.
Sa nu uitam ca acesti boiernasi, cu tot «exotismul» lor, au fost cei care, prin actiunile lor si ale urmasilor, au contribuit la modernizarea statului român.”
Alin Saidac
„Putini oameni din zilele noastre cunosc Valea Motrului si mai putini sunt cei care au auzit de boierii de la Motru si de întâmplarile petrecute pe timpul când manunchiul de evghenisti de pe malurile Motrului era în floare. Rari sunt acei ce-si mai amintesc ale cui erau conacele astazi parasite si mai cunosc fapte si povesti de pe vremuri.
Chiar urmasii boierilor de Motru, goniti de lipsa de pamânt, surghiuniti la orase, slujbasi necunoscuti sau pierde-vara, nu mai stiu nimic despre stramosii lor si despre locurile pe care le-au parasit. Ici-colo câte o cucoana batrâna sau o fosta sluga la vreo curte îsi mai aduce aminte de vremurile de stralucire ale boierilor de Motru.”
Sarmiza Cretzianu